DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

WRC: Latvala győzelmet szállított a Toyotának

17 év után tértek vissza a japánok a rali-vb-re és a Monte második helye után már a második futamon meg is szerezték első győzelmüket - Jari-Matti Latvala átvette a vezetést a pontversenyben.

Rendkívül szoros csatát ígért a Svéd Rali szombati állása vasárnapra, ám az óriási formában versenyző Jari-Matti Latvala hamar rövidre zárta a küzdelmet: az utolsó napi első pályán hét, a második kilenc másodpercet  vert Ott Tanakra, a mezőny többi részéhez képest pedig egész más dimenzióban autózott, főleg utóbbi szakaszon. A finn pilóta a Power Stage-en sem rontott, így a tavalyi Mexikó Rali (tehát közel egy év) után újra futamgyőzelmet ünnepelhetett, amivel megszerezte a vb-re 17 év után visszatérő Toyota első sikerét is - nagy a boldogság a japán gyártó finn csapatánál. A Toyota egyébként utoljára 1999-ben, Kínában, a francia Didier Auriol révén nyert futamot!

Tanak nem tudott mit tenni ezen a napon, a szakaszok között kicsit szerelnie is kellett a Fordot, de végül behozta a második helyre, míg csapattársa, a világbajnoK Sebastien Ogier ezúttal harmadikként zárt - a francia a mai első szakaszon rögtön hibázott és időt veszített, de Svédországban egyébként sem volt most sok köze az első helyért folyó harchoz. Ezzel ugyanaz a három páros állhatott fel a dobogóra, csak más sorrendben, Latvala pedig sikerével átvette a vezetést a világbajnoki pontversenyben - évek óta nem volt arra példa, hogy ne Ogier álljon az élen.

A negyedik helyre a csendesen, de hibamentesen autózó Dani Sordo hozta be a Hyundai-t, csapattársa, Hayden Paddon pedig a hetedik helyig kapaszkodott fel, miután tegnap a kormányszervó hibája miatt nagyon sokat veszített - a Hyundai nem lehet elégedett, Thierry Neuville két győzelmet dobott el két futam alatt és jelentősen lemaradtak a pontversenyben.

A két i20 WRC közé legjobb citroenesként Craig Breen ékelődött be az ötödik helyen, míg a defekttel, technikai hibákkal tarkított versenyt záró Elfyn Evans a hatodik helyre hozta be a harmadik Fiesta WRC-t. A tavalyi Citroennel havas tapasztalatot gyűjtő Stephane Lefebvre lett a nyolcadik, míg az R5-ös mezőny eleje ezúttal is befért a pontszerzők közé - a helyi sztár, Pontus Tidemand vezette a sort, megelőzve Teemu Suninent.

A Power Stage-en igyekezett még pontot menteni Neuville és Meeke is és bár ez sikerült nekik, nyerni egyikük sem tudott: Latvala az ezért járö öt extra egységet is besöpörte, Ogier négy pontot szerzett pluszban, Neuville hármat, Meeke kettőt, Paddon pedig egyet.

A Svéd Rali végeredménye:

1. Jari-Matti Latvala         Toyota Yaris WRC                 2:36:03,6
2. Ott Tanak                     Ford Fiesta WRC                    +29,2
3. Sebastien Ogier           Ford Fiesta WRC                   +59,5
4. Dani Sordo                   Hyundai i20 Coupe WRC     +2:11,5
5. Craig Breen                  Citroen C3 WRC                    +2:51,2

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: