DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Rali

Elképesztő dráma a Svéd Ralin!

A Hyundai belga pilótája a mezőny felett állt Svédországban, de az utolsó, alig két kilométeres szakaszon hibázott - Monte-Carlo után ismét eldobta magától a szinte biztos győzelmet.

Magabiztos előnyből kezdhette meg a Svéd Rali második napját Thierry Neuville, hiszen a belga klasszis ellenállhatatlan pénteki teljesítménye miatt fél perccel vezetett Jari-Matti Latvala előtt. Szombaton nem vállalt extra kockázatot, a nehéz körülmények között jól menedzselte a futamot, de így is nyert gyorsaságit és tovább növelte előnyét.

Az utolsó, két kilométeres szuperspeciál azonban elképesztő fordulatot hozott: a győzelem kapujában álló Neuville érthetetlen hibát vétett, kitörte a Hyundai kerekét és kiesett. Monte-Carlo után újabb győzelmet dobott el magától ezzel, a drámai esemény után pedig a győzelemért küzdhet meg az addig mögötte lévő három versenyző.

latvala



Latvala csak egy szakaszt tudott nyerni, míg Ott Tanak hármat is, így a fordos pilóta minimálisra csökkentette lemaradását a Toyota mögött - ráadásul a pályatakarítástól megszabaduló Sebastien Ogier is zárkózik, ők hárman néhány másodpercen belül vannak az utolsó nap előtt. Még bármi történhet a fennmaradó három szakaszon, hiszen nagyon hasonló tempóra képesek ők hárman az eddigiek alapján, ráadásul Neuville hibája után már a győzelemért folyik a küzdelem.

Lemaradt Kris Meeke, aki a Monte-Carlo Ralihoz hasonlóan ezúttal is eldobta a Citroent, pedig ő is az említett trió tempóját autózta és jó esélyei voltak a dobogóra - folytatni tudja a futamot, de bő kilenc perces hátrányból.

Dani Sordo továbbra sem igazán találja a ritmust, Elfyn Evans és Craig Breen szintén egy fokkal lassabban autóznak az élmezőnyhöz képest, míg Hayden Paddon i20 WRC-jében elment a kormányszervó, emiatt jelentős hátrányba került és visszacsúszott a nyolcadik helyre.

A 12-es szakaszt egyébként törölni kellett, mert az új WRC-kkel olyan iszonyatos átlagtempót produkáltak a pilóták a délelőtti körben, hogy délután már nem merték megrendezni - a győztes Ott Tanak 137,8 km/h-s átlagsebességgel zúgott végig a 31 kilométeren, amit veszélyesnek ítéltek az illetékesek.

 A Svéd Rali állása:

1. Jari-Matti Latvala         Toyota Yaris WRC                 2:04:59,3
2. Ott Tanak                     Ford Fiesta WRC                    +3,8
3. Sebastien Ogier           Ford Fiesta WRC                   +16,6
4. Dani Sordo                   Hyundai i20 Coupe WRC     +1:39,5
5. Craig Breen                  Citroen C3 WRC                    +2:04,5

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: