DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

A világbajnokot akarta másolni a WRC-pilóta - nem jött be

Jari-Matti Latvala szerint azért nem tudta megverni Sebastien Ogier-t csapattársként, mert mindent úgy akart csinálni, mint a francia - mentálisan teljesen elveszett ebben a harcban.

Sebstien Ogier verhetetlennek bizonyult az elmúlt négy év során a rali-világbajnokságon, a francia pilóta sorozatban négy világbajnoki címet nyert a Volkswagennel. Az vitathatatlan, hogy ő ült a legjobb autóban, ám csapattársai sem tudták megközelíteni, pedig ha valakinek, akkor Jari-Matti Latvalának megvolt ehhez a tempója - azonban a finn versenyző egyre inkább elveszítette az önbizalmát az Ogier elleni, szinte reménytelen csatában.

Tavaly odáig romlott a helyzet, hogy míg Ogier ismét világbajnok lett, Latvala csak hatodikként zárt a Polo WRC-vel és 156 ponttal maradt el a franciától. Idén mindketten új csapathoz igazoltak a VW kiszállása miatt, Ogier rögtön nyerni tudott Monte-Carlóban a Forddal, míg Latvala második lett a vb-ra hosszú idő után visszatérő Toyotával.

ogier-latvala



"Minden rosszul alakult a Volkswagennél. Nem nyertem bajnoki címet, mert úgy próbáltam vezetni, mint Sebastien" - mondta Latvala az Autosportnak, majd el is magyarázta, hogy mire gondol. "Össze voltam zavarodva, mindig mindent úgy akartam csinálni, ahogy ő. Megnéztem az adatokat például arról, hogy hogyan használja a fékeket és megváltoztattam mindent, hogy én is úgy csináljam. Ugyanolyan fékezési segítségem volt a pedál alatt, mindent megpróbáltam."

Latvala most már kevesebbet gondol Ogier-re, így magabiztos és hibátlan autózással lett második az erre sokak szerint még nem feltétlenül alkalmas Toyotával - főleg a hibátlanság az, ami nem volt rá jellemző az utóbbi években. "Az előző szezon végén nagyon zavarodott voltam, minden nehéznek tűnt. Azt kérdezgettem magamtól, hogy mégis hogyan kellene vezetnem. Megpróbáltam lemásolni Sebastient és ezért nem volt esélyem a Volkswagennél: elfelejtettem a saját stílusom, nem a saját munkámra koncentráltam, hanem hogy mindent úgy csináljak, mint ő."

Latvala már korábban is beszélt arról, hogy nagyon más a légkör a Toyotánál, ahol rivális csapatként és nem csapattársként kell legyőznie Ogier-t - Juho Hanninennel közösen dolgoznak azon, hogy a Toyota feljusson a csúcsra.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: