DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

Jean Todt figyelmeztette a WRC rajongóit

Egy spanyol néző tragédiájával kezdődött a 2017-es rali-világbajnoki szezon Monte-Carlóban, melynek fényében a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke felhívást intézett a sorozat rajongóihoz.

Nagy várakozás előzte meg a múlt hétvégi Monte-Carlo Ralit a WRC új szabályai szerint megépített autók, a gyári alakulattal visszatérő Toyota, vagy éppen a négyszeres bajnok Sebastien Ogier csapatváltása miatt, péntek hajnalra azonban egy rossz helyen álló néző életét veszítette, a hyundai-os Hayden Paddon első szakaszon elszenvedett balesetének következményeként. A versenyző szomorú közleményben nyilvánított részvétet, és hívta fel a figyelmet a rajongók biztonságának fontosságára – most Jean Todt, az FIA elnöke is ugyanezt tette.



„Nagyon szomorú, ami történt, elkerülhető lett volna” – idézte a franciát az Autosport. „Az életben fegyelmezettnek kell lenned, és ha ez nincs, akkor némi tisztelettel kell rendelkezned. Ha nem mindenki ugyanabba az irányba tart, a motorsport veszélyessé tud válni. Nagyon sajnálom az áldozat családját, ahogyan a ralizás családját is. Viszont bízom benne, hogy ez az eset felhívja az emberek figyelmét a biztonságra, amikor legközelebb megnéznek egy versenyt. Meg kellene mondani az embereknek, hogy kövessék az utasításokat, és tanuljanak, hiszen a következmények szörnyűek lehetnek.”

Amíg az FIA rali-igazgatója, Jarmo Mahonen elutasítja, hogy az újgenerációs autók megnövekedett sebessége játszott szerepet Paddon balesetében, és így a tragédiában, az Autosportnak megszólalt egy, az esetet közelről szemlélő néző is. „20-25 perc telt el, amíg megérkezett a mentő, és további öt, amíg megjött a helikopter. Ahol a néző állt, oda tilos lett volna menni, sőt, a kanyar előtt több néző is tiltott helyen állt.”

A Monte-Carlo-rali szervezője, az Automobile Club de Monaco a hétvégén kiadott közleményen túl nem kívánta kommentálni a tragédia körülményeit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: