DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

Halálos balesettel kezdődött az idei Monte

Csütörtök este két gyorsaságival elrajtolt az idei WRC-szezon a legendás Monte-Carlo Ralival - eddig Thierry Neuville a leggyorsabb, de sajnos egy szörnyű eset árnyékolta be az idénykezdetet..

A szerdai shakedown után csütörtök este kezdetét vette az idei WRC-szezon és az új időszámítás: először indultak csatába az új szabályok szerint épített autók. Az első gyorsaságin azonban nem sokat láthattunk belőlük versenytempóban: a harmadikként rajtoló Hayden Paddon összetörte a Hyundai i20 WRC-t és elfoglalta az út nagy részét, így etappá nyilvánították a szakaszt.

Sajnos az esetnél nagyon rossz helyen állt az egyik néző, aki megsérült és később a verseny rendezői megerősítették: életét veszítette a balesetnél. A sérültet helikopterrel szálíltották kórházba, de nem tudták már megmenteni az életét. A Hyundai tájékoztatása szerint Paddon a feketejégen csúszott meg és vágódott neki a hegyoldalnak, ami a tragédiát okozta. "Hihetetlenül szomorú érzések vannak bennem, gondolatban az elhunyt családjával és barátaival vagyok. Nehéz mást mondani, mint hogy sokkolt minket ez az egész. Bocsánatot kérek a családtól, a szurkolóktól és a sportunktól" - mondta Paddon.

Az első két pilóta idejét értékelték csak, ez alapján a pálya végén nagyot hajrázó Thierry Neuville hét tizedmásodperccel megverte a címvédő és az M-Sportnál most debütáló Sebastien Ogier-t.

A második gyorsaságin is volt kieső a gyári pilóták közül, Stephane Lefebvre csúszott le az útról, majd megállt alatta a Citroen C3. Ezúttal is Thierry Neuville száguldott leggyorsabban a monte-carlói sötétben, 7,8 másodpercet vert Ogier-re, így ő kezdte legjobban a futamot, pénteken az első helyről folytathatja.

paddon



A második Ogier tehát 8,5 másodpercre van belga kollégája mögött, harmadikként a debütáló Toyota finn versenyzője, Juho Hanninen, negyedikként a Citroennel mindenképpen vb-címre törő Kris Meeke, ötödikként pedig a másik Forddal Ott Tanak fejezte be a napot - mögötte ott van a harmadik Fiestával Elfyn Evans is. Érdekesség, hogy a két rutinos pilóta, Dani Sordo és a Toyotához szerződő Jari-Matti Latvala csak a nyolcadik-kilencedik helyről folytathatja, míg a tavalyi és így jóval gyengébb WRC-vel induló Craig Breen mindkettejüket megelőzve hetedik. Az R5-ös mezőnyt a tavaly még a VW gyári pilótaként dolgozó Andreas Mikkelsen vezeti.

A Monte-Carlo Rali állása az első nap után:

1. Thierry Neuville             Hyundai i20 WRC           27:11,3
2. Sebastien Ogier             Ford Fiesta WRC            +8,5
3. Juho Hanninen              Toyota Yaris WRC          +15,7
4. Kris Meeke                     Citroen C3 WRC             +16,5
5. Ott Tanak                       Ford Fiesta WRC            +20,1
6. Elfyn Evans                   Ford Fiesta WRC             +21,7
7. Craig Breen                    Citroen DS3 WRC           +26,1
8. Dani Sordo                     Hyundai i20 WRC          +27,3
9. Jari-Matti Latvala           Toyota Yaris WRC          +29,1
10. Andreas Mikkelsen       Skoda Fabia R5             +59,1

 

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: