DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Rali

Mikor robbanhat be a WRC Verstappenje?

Egy aktív pilóta szerint a 16 éves tehetségnek már most megvan a tempója ahhoz, hogy bemutatkozzon a WRC-ben - más akadályok azonban egyelőre meggátolják ebben.

A korábban a Seat, a Skoda, a Mitsubishi és a Peugeot színeiben is induló Harri Rovanpera fia, Kalle Rovanpera egyre inkább bontogatja szárnyait és egyre komolyabban kell beszélni róla a rali-világbajnokság kapcsán - a 16 éves tehetség legutóbb Olaszországban nyűgözte le Elfyn Evanst, az M-Sport egyik jelenlegi pilótáját. A két versenyző egymás ellen vívta a döntőt, ahol Evans nyerni tudott, de nagyon kiegyenlített küzdelmet vívott aktív vb-pilótaként a még tapasztalatlan tinédzserrel.

"Nem mondhatom, hogy lenyűgözött az, ahogy a döntőben ment, mert már korábban megdöbbentett a bemelegítésen. Ott azt hiszem, hogy ő volt a leggyorsabb" - mondta Rovanperáról Evans. "Szerintem az senki előtt nem titok, hogy nagyon sokat ül autóban, de akkor is, 16 évesen beülni egy WRC-be és így vezetni, egyértelműen jelzi, hogy rendkívül tehetséges. Én 15-16 évesen még csak álmodtam erről."

rovanpera-2016



Rovanperát már több gyári csapat is figyeli, de a raliban nem olyan egyszerű a helyzet, mint a pályaversenyzésnél: a világbajnokság legtöbb helyszínén egyszerűen nem vezethet még ennyi idősen. Különböző kiskapukkal (van, ahol közúton már vezethet 16 évesen, de kell mellé egy felnőtt, aki ugye lehetne a navigátora) ugyan lehetne segíteni a dolgon, de az összes országban biztosan nem ülhetne autóba, így egyelőre csak nemzeti bajnokságokban indul - idén Lettországban lett bajnok egy R5-ös Skodával.

"A legtöbb országban még mindig túl fiatal ahhoz, hogy vezessen, így pedig nehezen tud tapasztalatot gyűjteni, főleg különböző pályákon. Remekül ismeri a finn és a lett pályákat, de máshol még nagyon kevés a rutinja. Ezzel együtt az nem kérdés, hogy már is készen áll a WRC-re" - tette hozzá Evans.

Rovanperát sokan már Max Verstappenhez hasonlítják, hiszen hasonlóan fiatalon kerültek előtérbe, hasonlóan sikeres édesapjuk támogatását élvezik és hasonlóan lenyűgözik a körülöttük lévőket. A különbség az, hogy Verstappennek megvolt a lehetősége a továbblépésre, a Formula-1-re, Rovanperának pedig egyelőre nincs meg ez a WRC-vel kapcsolatban - igaz, a visszatérő Toyota autóját már tesztelhette, még 16. születésnapja előtt. A gond az, hogy valószínűleg még 2018-ban sem mehet teljes szezont a vb-n, így jó eséllyel még várnunk kell arra, hogy megtudjuk, mire képes az igazi nagyszínpadon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: