DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Rali

Így fest a Citroen új csodafegyvere

A mai napon, Abu Dhabiban leleplezte 2017-es WRC-autóját a Citroen - a rali-világbajnokságra visszatérő francia gyártó az új C3-mal és Kris Meeke-kel igyekszik ismét elhódítani a bajnoki címet.

A Citroen áprilisban készült el az új C3 WRC alapjaival, azóta közel tízezer (!) kilométert tesztelték - most pedig Abu Dhabiban a nagy nyilvánosság előtt is bemutatták. A gyártó három rendkívül sikeres WTCC-szezon után tér vissza a rali-világbajnokságra, ahol Sebastien Loeb vezérletével közel egy évtizeden keresztül uralkodtak, mielőtt úgy döntöttek, hogy inkább a túraautózásra koncentrálnak.

c3wrc



Éppen ezért nagy elvárásoknak kell most megfelelniük, hiszen a csapat eddigi három WRC-je, a Xsara, a C4 és a DS3 is világbajnoki címeket szállított. 2016-ban csak néhány versenyen indultak a már nem fejlesztett DS3-assal, de Kris Meeke így is bezsebelt két győzelmet, bár ezt a rivális Volkswagen szerint csak a kedvező rajtpozíciónak köszönhette.

c3wrc2

"2017-ben normál körülmények között, minden ellenfelünket legyőzve akarunk versenyeket nyerni, majd 2018-ban az lesz a célunk, hogy legalább az egyik világbajnoki címet megszerezzük" - fogalmazta meg az elvárásokat Yves Matton csapatfőnök. "Sokak szerint a C3 lesz a leggyorsabb autó, úgyhogy nyomás van rajtunk. A csapat talán nem olyan jól megalapozott a rali világában, mint korábban, úgyhogy időre lesz szükségünk."

c3wrc3

A zászlóshajónak szánt Kris Meeke mellett Craig Breen (aki idén Finnországban már dobogóra is állhatott), valamint a fiatal francia, Stephane Lefebvre alkotja majd a csapat pilótafelállását - utóbbi kettő Matton szerint a WRC jövőjét jelenti, már középtávon. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: