DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Rali

Bemutatta 2017-es pilótáit és autóját a Toyota

Leleplezte a 2017-es fegyverét a Toyota- kedden Helsinkiben bemutatta jövő évi WRC-jét a sorozatban visszatérő gyártó. Egyúttal hivatalossá vált a pilótafelállás is.

Kedden, Helsinkiben hivatalosan is bemutatták a WRC-be 2017-ben visszatérő Toyota új fegyverét, a Yaris WRC-t. Ezzel hivatalossá vált, amit már korábban is lehetett sejteni: a Volkswagen távozása miatt felszabaduló Jari-Matti Latvala lesz a már korábban bejelentett Juho Hanninen társa a következő szezonban. A harmadik autót a WRC2 idei bajnoka, Esapekka Lappi fogja majd vezetni, így három finn pilótával vágnak neki az évnek - erre lehetett számítani, amikor a négyszeres világbajnok Tommi Makinen vette át a projekt vezetését.

 toyota-wrc



"Egy Toyota GT-vel kezdtem a pályafutásom 2001-ben, illetve első WRC-futamomat is egy Corolla WRC-ben teljesítettem 2003-ban. Kicsit úgy érzem, mintha hazatértem volna" - mondta a bemutatón Jari-Matti Latvala. "Nagyon örülök, hogy csatlakozhatok a Toyota Gazoo Racing WRC csapatához és már a kezdetektől velük lehetek. Szerencsésnek érzem magam, hogy a történet részese lehetek és remélem, hogy sok győzelemben lesz majd részünk."

toyota-yaris-wrc_1

A projektet Tommi Makinen vezeti már egy ideje, az 1996 és 1999 között sorozatban négy világbajnoki címet szerző legenda pedig saját maga tesztelte az autót az idei év során. "Hihetetlen potenciál van a Yaris WRC-ben. Az új szabályok nagy mozgásteret engednek a fejlesztésekkel kapcsolatban és bár minden lehetőségünket még nem aknáztuk ki, de azt elmondhatjuk, hogy az autó megbízható és gyors. Alig várom, hogy lássam az eredményeket" - mondta Makinen.

toyota-yaris-wrc-2017

"Ahogy azt az idei 24 órás Le Mans-i verseny után is elmondtam, a Toyota utál veszíteni. Hasonló hozzáállással indulunk a WRC-ben is. Bízom abban, hogy versenyképesek leszünk ezzel az autóval" - tette hozzá Akio Toyoda, a Toyota Gazoo Racing elnöke. 

A 2017-es szezon január második felében, a legendás Monte-Carlo Ralival indul majd - itt még csak két Toyota lesz bevethető, Lappi majd a tavasz folyamán csatlakozhat a harmadik autóval.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: