DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

WRC: Ő lesz a Toyota sztárpilótája

A rali-vb új gyári csapata bejelentette, ki lesz a nagy nevű versenyző, aki a Yarisba ül jövőre – nem meglepő, hogy az illető a kiszálló Volkswagentől érkezik.

Bár egy japán márka gyári formációjáról van szó, a Toyota Gazoo Racing, melynek főhadiszállása Finnországban található, és a négyszeres világbajnok Tommi Makinen vezeti, csupa finn felállással vég neki a 2017-es szezonnak a WRC-ben: eddig ismert versenyzőjük, Juho Hanninen mellé az Autosport szaklap értesülése szerint a háromszoros bajnoki ezüstérmes, Jari-Matti Latvala csatlakozik. Az alakulatnak egy harmadik versenyzője is lesz Esapekka Lappi személyében, aki a tavaszi versenyektől fogva csatlakozik.

A lap megkereste Latvalát, aki elismeri, kapcsolatban áll a csapattal, de a szerződésről nem volt hajlandó nyilatkozni: „Nem erősíthetem meg, hogy aláírtam-e. A menedzseremen keresztül tárgyaltam Tommival, de nem mondhatom el, aláírtam-e” – mondta a finn, aki hozzátette, egy hete még valószínűtlennek tartotta volna, hogy ott lesz a januári Monte-Carlo Ralin, de most már kezd biztosabb lenni magában.



A gyári projektjét felfüggesztő Volkswagen három pilótája, Sebastien Ogier, Andreas Mikkelsen és Latvala első, harmadik és hatodik helyen zárták a 2016-os pontversenyt – a finn talált közülük elsőként helyet, ami főképp Mikkelsen dolgát nehezítheti meg, aki szintén közel állt ahhoz, hogy ülést kapjon a Toyotától. A háromszoros futamgyőztes norvég jövője most azon múlhat, hogyan lép a négyszeres világbajnok Ogier.

A hírek szerint ugyanis elképzelhető, hogy mégiscsak lesz Volkswagen a jövő évi mezőnyben, amennyiben valaki vállalkozik rá, hogy leporolja és befejezi a német gyártó majdnem kész 2017-es modelljét. Az Autosport szerint ez közel-keleti pénzek segítségével valósulhat meg, a befektetők pedig egy privát ülést kínálnának Ogier vagy Mikkelsen számára. A franciának komoly alternatívája az M-Sport: Mikkelsen akkor ülhetne a VW-be, ha a négyszeres bajnok a Fordot választja. A motorsport.com a katari Nasser Al-Attiyah nevét is bedobta, a kétszeres Dakar-győztes hazai támogatói segítségével tenné rá a kezét a bajnokságot négy éven át uraló márka egyik autójára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: