DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Rali

Kettős győzelemmel búcsúzott a WRC-től a Volkswagen

Andreas Mikkelsen idei második győzelmét jegyezte Sebastien Ogier előtt, így négy év után stílusosan köszönt el a WRC-től a Volkswagen - igaz, az egyéni második helyet Neuville gyűjtötte be.

Úgy vágott neki a mezőny az Ausztrál Rali záró napjának, hogy ha mindenki marad a helyén, az utolsó gyorsaságin dől el az év végi második hely sorsa. Az első szakaszon Thierry Neuville rögtön kapott tizenöt másodpercet és egyre csökkent az esélye arra, hogy odaérhet a dobogóra, ám a következő pályán hibázott csapattársa, Hayden Paddon - a belga így hirtelen mégis ott találta magát a harmadik helyen, az új-zélandi pedig visszacsúszott az ötödik pozícióba. 

mikkelsen-vw



Sebastien Ogier közben nem üldözte különösebben keményen Mikkelsent az első helyen, két szakasz után már ismét megnyugtató előnyben volt a norvég, akinek azonban ez így kevés volt az üdvösséghez - mivel Neuville maradt harmadik, már nem is erőltette a Power Stage-et. Az ezért járó plusz pontokat Ogier, Neuville és Sordo gyűjthette be, így a futamot behúzta Mikkelsen (idei második győzelmét jegyezte), de az év végi ezüstöt Neuville és a Hyundai szerezte meg - a belga pilóta karrierje során másodszor zárt másodikként egy szezont.

Ezzel a futammal és stílusosan kettős győzelemmel elbúcsúzott a WRC küzdelmeitől a Volkswagen, amely Ogier révén egyéniben és gyártóként is sorozatban negyedik világbajnoki címét szerezte. Külön ki kell még emelnünk Esapekka Lappit, aki az R5-ös Skodával az abszolút nyolcadik helyen zárt, ezzel pedig ő lett idén a WRC2 világbajnoka.

Az Ausztrál Rali végeredménye:

1. Andreas Mikkelsen Volkswagen Polo R WRC 2:46:05,7
2. Sebastien Ogier Volkswagen Polo R WRC +14,9
3. Thierry Neuville Hyundai i20 WRC '16 +1:12,6
4. Hayden Paddon Hyundai i20 WRC '16 +1:26,7
5. Dani Sordo Hyundai i20 WRC '16 +1:28,3
6. Mads Ostberg Ford Fiesta RS WRC +1:41,5
7. Ott Tanak Ford Fiesta RS WRC +3:04,3
8. Esapekka Lappi Skoda Fabia R5 +7:32,3
9. Jari-Matti Latvala Volkswagen Polo R WRC +7:56,9
10. Lorenzo Bertelli Ford Fiesta RS WRC +8:00,1

Az egyéni világbajnokság végeredménye:

1. Sebastien Ogier Volkswagen 268 pont
2.  Thierry Neuville Hyundai 160 pont
3.  Andreas Mikkelsen Volkswagen 154 pont
4.  Hayden Paddon Hyundai 138 pont
5. Dani Sordo Hyundai 130 pont
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: