DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Rali

Hogyan teljesítsük? - A havas tempó titka

A jéggel és hóval borított gyorsasági szakaszok különleges kihívást jelentenek embernek, s gépnek egyaránt. Fontos az autó és a talaj közötti kapcsolat, amit a speciális szöges gumik biztosítanak.

A sokszoros norvég ralibajnok, Anders Grondal ad útmutatót az abroncsokkal kapcsolatban, valamint arról, hogyan kell azokat munkára bírni.

grondal_mountain_2014



„Két opciónk van a gumikra, az egyik hét milliméteres szögekkel, a másik nyolc milliméteresekkel. A nyolc milliméterest akkor használjuk, amikor van egy kis laza hó a jég tetején. A hét millimétereset akkor alkalmazom, amikor a felszín tiszta jég” – mondta el Grondal a különféle abroncsokról, melyek hazája bajnokságában használhatóak, ellentétben a svéd világbajnoki futammal, ahol a gyártók csak egyfajta, a rövidebb szöggel rendelkező gumit biztosíthatnak.

„A tapadás hihetetlen, sokkal jobb, mint nyáron a murván. Nagyon fontos azonban, hogy agresszíven vezesd az autót. Bele kell haraptatnod a szögeket az útba, ekkor hihetetlen a tapadás. Ha nem vagy agresszív, egyáltalán nem lesz tapadásod. Amikor elkezdesz valamit, be is kell fejezned mindig. Eltökéltnek kell lenned és határozottnak. Fontos dolog, hogy vezesd az autót, annak orrát mindig a kanyarban tartsad, aztán arra használhatod a hátulját, hogy megérintsed a hófalakat, amivel hihetetlenül gyorsan tudsz menni. Ha túl gyorsan mész be a kanyarba, és nem folytatod a küzdelmet a kocsival, elvesztél. Sosem szabad feladnod, hogy megpróbáld jól bevenni a kanyart, amíg nem vagy a hófalban, egy fán vagy bármin. Mindig hajtsd addig az autót, amíg teljesen meg nem állt!”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: