DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

Olasz kirándulás a kis Suzukival

Jari­Matti Latvala és Juha Kankkunen is egy listán szerepel a nagyatádi Merencsics Árpáddal, aki a 13. Rally Legendre is benevezett Suzuki Swift Gti versenyautójával.

A somogyi pilóta idén harmadik alkalommal áll rajthoz a san marinoi rangos eseményen, ami felér egy VB futam szintjéhez. Merencsics társa ezúton Kulcsár Dániel lesz, aki majdnem kétméteres magassága miatt nem fog a legkényelmesebben utazni a Suzukiban, de egy Rally Legendért inkább összébb húzza magát.

Merencsics Árpád: Immár harmadik alkalommal neveztem be a Rally Legendre, ennek oka pedig egyszerű: elképesztő az az éra, ami ilyenkor összegyűlik San Marinoban. Ez az a futam, amit egész évben várok. Igaz, nem alacsony a részvételi díj, de olyan élményt, szolgáltatást nyújtanak nekünk odakint a rendezők, ami egy életre szól. A régi idők hangulata elevenedik meg ilyenkor a helyszínen, több ezren látogatnak ki ugyanis a pályákra – ahová külön buszokkal szállítják őket –, és szurkolnak minden versenyzőnek – a nagy nevektől a kisebb kategóriájú autókkal indulóknak. Fergeteges a hangulat ilyenkor, felér a VB szintjével.

Merencsics_RallyLegend



A szakaszok nagyon izgalmasak, de ugyanakkor nehezek is, igazi rallypályák, amik nem mindig fekszenek a Suzukinak. Főleg ott fogjuk érezni a hátrányunkat, amikor hegynek felfelé kell majd mennünk. Ettől függetlenül a szűk, kacskaringós és tempós utak nagyon élvezetek lesznek számunkra is.

A kocsi felkészítve várja a külföldi megmérettetést, minden apró hibáját orvosoltuk, ami a Baranya Kupán vagy utána jelentkezett. A hengerfejet kicseréltük, hozzáprogramoztuk a motort, a hétvégén pedig az utolsó simításokat is elvégeztük a Suzukin. A célom idén is az lenne, hogy hiba nélkül beérjünk a célba, s ezzel már a kategóriánk képzeletbeli dobogójára is felállhatnánk, hiszen mindössze csak hárman indulunk ebben az értékelésben. És ha már ott vagyunk, akkor a versenyzést összekötjük egy kis családi kirándulással, utólagos nyaralással.

Kulcsár Dániel: Számomra az idei lesz az első Rally Legend az életemben – se szurkolóként, se nézőként nem volt még szerencsém részt venni ezen a rendezvényen. Pont ezért elmondhatatlanul örültem annak, hogy Árpi engem kért fel navigátornak erre a futamra, izgatottan várom az eseményt. Nagy nevek, legendás és kuriózumnak számító autók fognak elrajtolni San Marinoban, ráadásul csodaszép környezetben is autózhatunk majd.

A közös munkával szerintem most sem lesz gond – igaz, hogy Árpival elég régen versenyeztünk együtt, de biztos vagyok benne, hogy most is hamar megtaláljuk majd a közös hangot. A Suzuki sajnos azóta sem nőtt meg, de egy Rally Legendért összébb húzom magamat, hogy elférjek a jobb1­ben.

Kedden utazunk ki a helyszínre, szerdán és csütörtökön pedig már a pályákat fogjuk feldolgozni. A pénteki rajtceremóniát követően 4 gyorsasági szakaszt még aznap éjjel kell megtennünk, majd szombaton 6, vasárnap pedig további 4 szakasz teljesítése vár ránk. Az biztos, hogy nem lesz egyszerű feladat, de rendkívül izgalmasnak ígérkezik. A cél most csak az, hogy élvezzük minden pillanatát ennek a nagyszabású rendezvénynek, legyen jó hangulat az autóban, és lehetőség szerint guruljunk át a célvonalon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: