DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Rali

Ogier nyert és háromszoros világbajnok

Megszerezte az Ausztrál Ralin harmadik világbajnoki címét Sebastien Ogier, míg a VW konstruktőri bajnok lett, habár a dobogót nem sikerült kisajátítani, és az 1-2 is veszélybe került a végén.

A francia szezonja hetedik győzelmét szerezte, harmadik címével pedig a negyedik legeredményesebb minden idők WRC-versenyzői között, közvetlenül előtte a négy bajnoki sikerrel rendelkező Juha Kankkunen és Tommi Makinen álltak. A Volkswagen ugyancsak bebiztosította a gyártói elsőséget.

Ogier a rajtsorrendből fakadóan, amely miatt elsőként kellett teljesítenie a poros pályákat pénteken, hatodik volt az első három szakasz után, a nap végére aztán a harmadik helyre verekedte magát, szombaton pedig a vezetést is átvette. Ezután uralta a ralit, egymás után hét szakasz, köztük a Power Stage megnyerésével.



12,3 másodperccel lemaradva csapattársa, Jari-Matti Latvala végzett másodikként, de a hely kis híján elúszott az utolsó speciál előtt: az autóban levő generátor meghibásodott, de egy gyors cserének köszönhetően Latvala el tudott rajtolni. Ami azt illeti, a harmadik Kris Meeke nemcsak a második, de negyedik helyen is könnyen végezhetett volna, a gyorsan felzárkózó Mikkelsen azonban egy perces késéssel jelent meg a szervizben, amiért 10 perc időbüntetést kapott.

A Hyundainak ötödik helyet szállított az új-zélandi Hayden Paddon, aki szombaton kettő szakaszt is megnyert. Két csapattársát, Thierry Neuville-t és a pénteken eleinte vezető Dani Sordót Ott Tanak előzte meg.

1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC 2:59:16.4
2. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC +0:12.3 
3. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS 3 WRC +0:32.6 
4. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +0:38.5
5. Hayden Paddon Hyundai Motorsport i20 WRC +0:55.1
6. Ott Tanak M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1:38.0
7. Thierry Neuville Hyundai Motorsport i20 WRC +2:08.3
8. Dani Sordo Hyundai Motorsport N i20 WRC +2:15.2
9. Elfyn Evans M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +4:33.7
10. Nasser Al-Attiyah Ford Fiesta RRC +11:46.5 WRC2 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: