DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

WRC: Finn győzelem a Finn Ralin

Jari-Matti Latvala hozta a kötelezőt a vasárnapi szakaszokon, és megnyerte a Finn Ralit csapattársa, Sebastien Ogier előtt. Számos bukás tarkította a négynapos versenyt.

A finn Volkswagen-pilóta 13 másodperces előnnyel kezdhette meg hazai versenyének utolsó felvonását vasárnap, amelyet a reggeli első szakaszon újabb részsikerrel növelt. Bár az utolsó szakaszt, a Power Stage-t és az érte járó maximális pluszpontokat Ogier vághatta zsebre, a 13 másodpercet megőrizve az abszolút győzelem Latvaláé lett, aki a szezon során másodszor ünnepelhetett elsőséget.

Mivel Ogier legközelebbi üldözője a bajnokságban nem Latvala, hanem Andreas Mikkelsen, a francia 89 pontra növelte előnyét a pontversenyben, ezt öt ralin oszthatja be kényelmesen, hogy megszerezze sorozatban harmadik vb-címét.

A dobogó legalsó fokát elbukta és meg is szerezte a Citroen: egyik versenyzőjük, Kris Meeke még tegnap törte ki egyik kerekét egy rosszul vett kanyar miatt, a helyét csapattársa, Mads Ostberg örökölte meg, aki erős felzárkózást mutatott, pénteken még csak az alsóbb pontszerző helyeken láthattuk.



Meeke balesete még a kisebbek közé tartozott a hibalehetőségekben nem szűkölködő Finn Ralin. A harmadik Volkswagennel Andreas Mikkelsen nehezen találta a tempót, mielőtt egy hatalmas bukást szenvedett el pénteken. Hayden Paddon az ötödik helyet bukta hasonló körülmények között. Robert Kubica szintén balesetet szenvedett szombaton. Thierry Neuville a pozitív ellenpéldák közé tartozik: ő már a csütörtöki shakedownon összezúzta autóját, végül azonban negyedikként zárta a ralit.

Az M-Sport sokat várt az új Ford Fiestától, de Ott Tanak és Elfyn Evans autója is megsérült már pénteken. Az észt versenyző végül ötödik lett, a régebbi specifikációjú M-Sport Forddal szereplő, sorozatba visszatérő Juho Hanninen előtt. A WRC2 kategóriát ismét a Skoda dominálta Esapekka Lappival és Pontus Tidemanddal, akik összetettben nyolcadik-kilencedik helyen értek be.

A Finn Rali végeredménye: 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: