DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Rali

Többszörös világbajnok lesz a Toyota csapatfőnöke

A WRC-be 2017-ben visszatérő gyártó kinevezte csapatfőnökét, méghozzá a négyszeres világbajnok Tommi Makinen személyében. Elárulták azt is, mi a céljuk a raliversenyzéssel.

A kinevezést a Toyota Motor Company elnök-vezérigazgatója, Akio Toyoda – aki egyben csapatelnöki pozíciót is betölt – tudatta kedd délelőtt. Az 51 éves finn Tommi Makinen, aki 2003-ig volt a vb-mezőny tagja, 1996 és 1999 között sorozatban négy bajnoki címet nyert egy másik japán gyártó, a Mitsubishi versenyzőjeként.

„Nagyon boldog és izgatott vagyok, hogy Tommi Makinen fogja WRC-csapatunkat vezetni” – idézi az Autosport Toyoda bejelentését. „Tommival először 2013-ban találkoztam. Akkoriban ő volt az oktatóm, a vezetéstechnikámon segített javítani. Végül még többre tanított meg: megmutatta a rali vonzerejét és a járműfejlesztés és rali közti kapcsolatot. Tommi bőséges tapasztalattal és friss ötletekkel rendelkezik, mindkettő rendkívül értékes lesz számunkra.”



„Amikor én vagyok a kormány mögött, mindig azt gondolom: ’az út teszi az autót’. Hogy a Toyota még jobb autókat készíthessen, ahhoz mindenféle létező útról érzetet kell kapnunk. A ralizás során ugyanazokat az utakat kell bejárnunk, melyeket ügyfeleink használnak minden nap, én pedig hiszek abban, hogy ez tökéletes felkészülési lehetőség, amely végső soron termékeinket erősíti. A ralizás csúcsaként a WRC a legjobb módja, hogy a világ minden részén utakat járhassunk be. Ezért tér vissza a Toyota a bajnokságba” – árulta el Todoya, hogy elsődleges céljuk az utcai autók fejlesztése.

A japán márka januárban jelentette be hivatalosan, hogy 2017-ben visszatér a bajnokságba, versenyezni az új Yarisszal fognak. Az Autosport lap megjegyezte, hogy a sajtótájékoztatón nem esett szó a Toyota Motorsport kölni főhadiszállásáról.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: