DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

Gyújts virtuális gyertyát Waldegard emlékére a rákosokért

Gyönyörű kezdeményezéssel álltak elő a Svéd Rali rendezői a karácsonyi előkészületben. A szurkolók az idén rákban elhunyt Björn Waldegard, mindenidők első rali-világbajnokának emléke előtt tiszteleghetnek egy virtuális gyertya meggyújtásával, amellyel egyben a Svéd Rákellenes Alapítványt is támogatják.

Waldegard mindenidők egyik legnagyobb ralis legendája volt, aki 1979-ben a sportág első világbajnokává vált. A svéd klasszist a ralikrossz családja is sajátjaként szerette és tisztelte, hiszen az 1970-es évek közepén a Ralikrossz Európa-bajnokság állandó résztvevője volt, több futamot is nyert, és 1974-ben az év végi 2. helyet végzett a később az F1-ből ismertté vált Alexander Wurz édesapja, Franz Wurz mögött.

Kicsit a régi idők Petter Solbergjeként is emlékezhetünk rá tehát, nem csoda, a 2003-as rali- és idei ralikrossz világbajnokot is megérintette a svéd rendezők kezdeményezése, és külön videó formájában emlékezett meg hajdani nagy elődjéről:

Waldegardot idén augusztus 29-én, 70 éves korában ragadta el a rák, pontosan egy héttel azután, hogy hazánk egyik legnépszerűbb raliversenyzője, Pethő István (Tyutyu) is ugyanebben a betegségben veszítette életét, tragikusan fiatalon, 42 éves korában.

Mi, magyarok kicsit rá is emlékezzünk, amikor a thestar.se oldalra kattintva virtuális gyertyát gyújtunk Waldegard emlékére. Jusson eszünkbe egy másik hajdani rali-világbajnok, Richard Burns is, aki kilenc évvel ezelőtt távozott az élők sorából, szintén rák következtében.

A virtuális gyertya meggyújtásával egyben adakozunk is, anélkül, hogy akár egy centünkbe is kerülne, hiszen minden egyes meggyújtott virtuális gyertyaszál után a Svéd Rali rendezői egy svéd koronát utalnak át a Svéd Rákellenes Alapítvány számlájára. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: