DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

Hirvonentől búcsúzik a WRC

Hétvégén teljesítette utolsó versenyét a rali-világbajnokságon a finn Mikko Hirvonen, az elmúlt évtized egyik legjelentősebb versenyzője. A WRC résztvevőinek hiányozni fog.



A 34 esztendős finn pilóta a Wales Ralit – amely előtt nem sokkal jelentette be visszavonulását – a kitűnő második pozícióban fejezte be a futamgyőztes Sebastien Ogier mögött. Idén csak egyszer tudott ilyen jó helyen célba érni, ezzel megszerezte a bajnokság negyedik pozícióját, a nem Volkswagen-versenyzők közül ő zárt a legeredményesebbként.

„Nem igazán tudom, hogyan fejezhettem volna be ennél jobban a pályafutásom. Nagyszerűket csatáztunk végig a hétvégén, a második hellyel befejezni pedig fantasztikus dolog” – lelkesedett pályafutása 69. dobogója után Hirvonen. „A mai nap kissé érzelmes volt. A reggel előtt sikerült a ralira koncentrálnom, de ma már nehezebb volt! Nem kérhettem volna ennél többet, tökéletes lezárása volt életem ezen különleges szakaszának.”

Csapatfőnöke, Malcolm Wilson Hirvonennek és szintén visszavonuló navigátorának, Jarmo Lehtinennek is köszönetet mondott. „Boldoggá tesz, hogy ilyen pozitív eredménnyel láthatom Mikko és Jarmo karrierjét befejeződni. Nehéz szavakba önteni, de azt biztosan mondhatom, maradandó hatást tettek a csapatra. Mindenki szereti őket, és mélységesen hiányozni fognak. Mindannyian roppantul büszkék vagyunk, hogy így távozik erről a nagyon különleges hétvégéről” – mondta Wilson, akinek csapatában a finn pályafutása legnagyobb részét töltötte.

„Köszönetet szeretnék mondani Mikkónak és Jarmónak” – beszélt Jost Capito, aki jelenleg a Volkswagen csapatfőnöke. „A Fordnál voltam 2006-ban és 2007-ben, amikor megnyertük a gyártói bajnoki címeket, azok pedig nagyszerű szezonok voltak. Szintén jelen voltam, amikor Mikko az első győzelmét szerezte Ausztráliában. Sosem fogom elfelejteni – remélem azok a fiúk sem. Sokat tanultam tőlük, és remélem, ők is tanultak valamit tőlem. Nagyszerű időszak volt életemben, és a legjobbat kívánom nekik a jövőben. Biztos vagyok benne, hogy még látni fogjuk őket.”

A sorozat kétszeres bajnoka, Sebastien Ogier is fejet hajtott társa előtt. „Én is meg szeretném ragadni a lehetőséget, hogy elköszönjek Mikkótól és Jarmótól, és azt kívánjam nekik, élvezzék annyira az életük következő részét, amennyire az elmúlt 13 évet élvezték. Szintén boldog vagyok, hogy az utolsó WRC-ralijukat a dobogón zárták. Nagyszerű pályafutásuk volt, és hiányozni fog, hogy ellenük versenyezhessünk” – fogalmazott a francia pilóta.

 

Mikko Hirvonen pályafutása adatokban:

Aktív évek: 2002-2014

Versenyek: 163

Autók: Renault, Ford, Subaru, Skoda, Citroen

Győzelmek: 15

Dobogós helyek: 69

Szakaszgyőzelmek: 260

Pontok: 1210

Legjobb bajnoki helyezés: 2. (2008, 2009, 2011, 2012)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: