DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd

Hogy ki is lesz az Autósport és Formula Magazin sztárvendége a szombati TOP50 Autósport gálán? Megmutatjuk!

Jean Alesi! Íme egy összeállítás az ő F1-es pályafutásáról:

Találtunk egy ilyen címlapot is még 2001-ből...:

jeanalesi

„Sargeantnek jó eredményeket kell szállítania”

Logan Sargeant számára kiemelten fontos, hogy jó eredményeket érjen el a 2024-es szezonban, hiszen már nem újonc versenyző többé – emelte ki James Vowles, a Williams csapatfőnöke.

Sargeant egy huszadik és egy tizennegyedik helyet tudhat magáénak az idei szezonban, a folytatásban azonban erősebb eredményekre lesz szüksége, ha meg akarja tartani az ülését. 

„Logan számára fontos, hogy jó eredményeket érjen el. Azt várjuk tőle, hogy folyamatosan egyre jobb teljesítményt mutasson. Az viszont nem áll fenn, hogy ha három verseny után nem teljesít, akkor valami történni fog. Egyáltalán nem ez a helyzet” – mondta James Vowles.

„Az eddig megszerzett tapasztalataira kell építenie, illetve hibák nélkül kell folyamatosan egyre jobbnak lennie” – tette hozzá a 44 éves csapatvezető.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Logan Sargeant (@logansargeant) által megosztott bejegyzés

Jövőre újra Ausztráliáé lehet az F1-es szezonnyitó – de mi lesz utána?

1996 és 2019 között csupán két alkalommal nem Melbourne-ben rendezték a Formula-1-es évadnyitót, Bahrein 2021 óta ragadta magához állandó jelleggel ezt a pozíciót. Viszont ahogy azt Lewis Hamilton ferraris átigazolásakor az Ausztrál Nagydíj szervezői egy gyorsan törölt posztban már elkottyintották, 2025-ben ismét az Albert Parkban indulhat az évad. Mint a RacingNews365.com a cikkében rámutat: jövőre a Ramadán – amely iszlám böjti hónap miatt idén szombaton rendezték a Bahreini és a Szaúd-arábiai Nagydíjakat – már március 1-jén indul, így ha elé akarnák bezsúfolni Szahírt és Dzsiddát, akkor már februárban el kellene kezdeni a szezont, ami főleg annak fényében nem lenne örvendetes, hogy az idei kiírás december 8-án ér véget. Így az F1 illetékesei kihasználják az ausztrálokkal kötött szerződés egyik kitételét, miszerint a 2035-ig tartó megállapodás részeként háromszor ők rendezik az első fordulót.

Ami viszont kérdés az RN365 cikke szerint, hogy mi lesz a versenynaptár további menete a melbourne-i nyitány után. Bahrein és Dzsidda biztosan átkerül áprilisra, a Ramadán utánra, de az állítólag még a levegőben lóg, hogy az Ausztrál Nagydíj és a két arab állomás közé beszorítsák-e a Japán és a Kínai Nagydíjat. Ha igen, úgy a márciusi hűvös időjárás okozhat problémát Suzukában és Sanghajban, ahol ebben az időszakban 13-15 fokos maximumok jellemzők. Ha viszont nem, s a melbourne-i futammal március második felében rajtolna a szezon, ahonnan egyből Bahreinbe utazna a mezőny, akkor kérdés, hogy hova tudná máshova bezsúfolni az F1 a két ázsiai állomást – jóllehet, az idei menetrendben például szerepel egy közel egy hónapos őszi szünet, ahol alkalomadtán elférhetne Japán és Kína, csak azt a pihenőt épp a csapatok egyébként extrém leterheltségének enyhítése céljából iktatták be idén.

f1-australia-start

fotó: DPPI

Sajtó: Nem változik Newey feladatköre a Red Bullnál

Néhány napja mi is írtunk az Auto Motor und Sport azon értesüléséről, hogy kikerülhet a Red Bull F1-es projektjéből Adrian Newey. A német portál ezt részben a Christian Horner körüli belső feszültség egy újabb folyományának tudta be, részben pedig a költségsapka megkötéseivel indokolják. Newey vezető technikai igazgatóként már most sem csak a Formula-1-es autón dolgozik, hanem más projekteken is, így például az RB17 kódjelű hypercaron: az AMuS arról írt, hogy teljes mértékben ezen dolgozna a jövőben a 65 éves szakember.

A Motorsport.com szaklap most azonban arról számolt be, hogy ezek az értesülések nem fedik a valóságot, nem változik Newey feladatköre az energiaitalosoknál. A pletykát erősítette az, hogy Bahrein és Dzsidda után várhatóan a több csapatnál is világbajnok F1-es autókat tervező szakember nem lesz jelen az Ausztrál Nagydíjon, de az idézett portál úgy tudja: ez eredetileg is így volt tervben, a Japán Nagydíjtól viszont visszatér a Red Bull garázsába.

f1-newey-redbull

Videó: Bearman ma ismét F1-es Ferrarit vezet

Ma ismét F1-es autóba ülhetett a debütálását hétvégén megejtő Oliver Bearman: a Ferrari 18 éves brit fiatalja a 2022-es autót vezetheti Fioranóban.

Tsunoda szerint utaznak rá az F1 producerei

Yuki Tsunoda úgy érzi, hogy az F1 televíziós producerei direkt utaznak az ő rádióüzeneteire, és szándékosan azért játsszák be őket a közvetítésekben, hogy erősítsék a róla kialakult képet. A japán szerint ő amúgy nem ordibál annyit a rádióba, mint ahogy az a tv-n keresztül tűnik, és mindig figyelmezteti is magát az autóba üléskor arra, hogy nem szabad nyomnia a rádió gombját.

Mondta ezt Tsunoda egy héttel azok után, hogy heves káromkodással és méltatlankodással vette tudomásul csapata döntését azzal kapcsolatban, hogy engedje el Daniel Ricciardót, majd a leintés után, a levezető körön kis híján kétszer is felöklelte a másik Visa Cash App RB-t.

f1-tsunoda

Horner Newey-t is ki akarja túrni a Red Bulltól?

Az Auto Motor und Sport információi szerint továbbra sem teljes a béke a Red Bullnál: a német lap úgy tudja, hogy Christian Horner szeretné kitenni az F1-es csapatból Adrian Newey-t azok után, hogy az elmúlt hét dr. Helmut Markóról, és a Horner-Marko ellentétről szólt.

Az AMuS beszámolója szerint Horner az RB17-es hypercar-projektre akarja korlátozni Newey munkáját, és ezt a költségsapka megszorításaival indokolja. 

A technikai guru fontosságát Horner az ősz végén egyszer már nagy port kavaró módon megkérdőjelezte, amely után Newey felesége a közösségi médiában több helyen is kommentelt azzal kapcsolatban, hogy mekkora őrültség az, amit a csapatfőnök mondott- Horner akkor úgy fogalmazott, hogy nem Newey a lényeg, ő csak egy kis plusz, egyébként a technikai stáb végzi a munkát, nem Newey, de azt is hozzátette, hogy egyébként is ő, mármint Horner építette fel az istállót, ez az ő sikere.

f1-redbull-newey

 

Hamilton: A csapatfőnök sorsa az egész istállót érinti

A Red Bullnál zajló belháborúról az F1-es paddock minden szereplőjének megvan a maga határozott álláspontja, így van ezzel Lewis Hamilton is, aki amellett, hogy kifejezte véleményét Jos Verstappen Christian Hornerrel kapcsolatos megszólalásáról, arra a kérdésre is válaszolt, hogy a Red Bullt destabilizálhatja-e a kialakult helyzet. Hamilton azt az időszakot idézte fel a mclarenes korszakából, amikor Ron Dennis helyzete megrendült, majd át is adta a csapat vezetését:

hamilton-2024-teszt

„A McLarennél átéltem valaki hasonlót annak idején. A vezetőnk sorsa bizonytalan volt, a csapat nehéz időszakon ment keresztül, és ez mindenkire hatással volt” – nyilatkozta Hamilton a sajtónak. „Amikor elvesztettük Ront, amin Ron keresztülment, és a lépések, amiket meg kellett tennünk, ez mindannyiunkat érintett.”

„Szóval egy vezető roppant fontos, mert ők adják meg az alaphangot, ők gondoskodnak arról, hogy a csapat ragaszkodjon a sportág alapértékeihez és a tisztességhez. Miközben rengeteg ember van lejjebb a ranglétrán, akik ugyanolyan fontosak, a vezető a kulcs a célhoz, amiért dolgozol.”

dennis

Perez tudta, hogy piros a lámpa, de nem látott senkit…

Sergio Perez öt másodperces büntetésben részesült a dzsiddai F1-es futamon, miután a korai safety car-fázis alatti kiállása során veszélyesen tért vissza a bokszutca gyors sávjába, s az ott érkező Fernando Alonsónak kellett egy manőverrel megelőzni az ütközést. Perez az ilyenkor szokásos időbüntetés mellett egy büntetőpontot is kapott, miután annak ellenére hagyta ott szerelőit, hogy a lámpa pirosat mutatott a számára.

perez-saudi

A mexikói megindokolta, miért tett így: „Én hibáztam az elindulásnál, mert a csapat még nem mondta, hogy induljak el, de jobbra néztem, és nem volt ott senki. Utólag úgy gondolom, hogy a büntetés helyes volt, és ez eléggé rossz hatással volt a versenyünkre” – mondta, majd hozzátette: „Láttam, hogy nem engednek ki, de nem láttam senkit. Néha a csapat egy kicsit lassabb lehet, mint te az autóban, ezúttal viszont fordítva volt.”

Perez büntetése azt jelenti, hogy a következő 15 futamon, egészen a szeptemberi Szingapúri Nagydíjig legalább nyolc büntetőpont lesz a szuperlicenszén – a tizenkettedik pedig automatikus egyversenyes eltiltással jár.

perez-dzsidda

Marko: A Ferrarinak ülést kell találnia Bearman számára

Tagadhatatlan, hogy a mostanában más okokból a figyelem középpontjában álló Helmut Marko sok szempontból fontos szerepet játszik a Red Bull-családban, de az egyik legfontosabb mindig a fiatal tehetségek felkutatása és gondozása volt – ezért aztán nem meglepő, hogy a más csapatok színeiben felbukkanó ifjoncokról is előszeretettel formál véleményt. Így tett a Ferrarinál szenzációs teljesítménnyel bemutatkozó Oliver Bearmant illetően is, akivel kapcsolatban a maranellóiak múlt hónap eleji sztárigazolását, Lewis Hamiltont is szóba hozta:

bearman-szaud

„Egy olyan pályán, mint Dzsidda, így, kevés gyakorlással is igazán erős volt, időnként majdnem olyan szinten vezetett, mint Charles Leclerc” – idézi Marko doktort a Speed Week. „De mit tesz a Ferrari? Leigazolják a Hamiltont nagy pénzért, Leclerc-nek hosszú távú szerződése van, Bearman viszont szupertehetségtőr tesz tanúbizonyságot. Fred Vasseur helyében én azonnal keresnék Bearmannek egy ülést egy másik csapatnál, nem is tudom, például a Haasnál.”

Az amerikaiak télen kinevezett csapatfőnöke, Ayao Komatsu a verseny után szintén méltatta az istállójánál idén hat szabadedzést teljesítő ifjú britet, de azt is leszögezte, hogy nincs garancia arra, hogy helyet kap náluk – mindenesetre azt elismerte, hogy a jelöltek között szerepel: „Már tavaly egyértelmű volt számunkra, hogy teljes a csomag. Mindenképpen számolunk vele, és nagyon örülök neki.”

bearman-ferrari-3

Leclerc elmondta, hol maradt el a Ferrari a Red Bulltól Dzsiddában

Bahreinhez hasonlóan az F1-es Szaúd-arábiai Nagydíjon is a Ferrari volt az első számú üldözője a Red Bulloknak, ezúttal Charles Leclerc révén szereztek dobogós helyezést a vörösök. Versenyre ugyanakkor nem tudták késztetni sem Max Verstappent, sem Sergio Perezt a szombati dzsiddai futamon. Bár Leclerc korábban említette a végsebességet mint hátráltató tényezőt, valamint a Ferrarinak az előző években a gumikopás is visszatérő problémája volt, a monacói pilóta most egy másik szempontot emelt ki annak kapcsán, hogy miben maradtak el a világbajnok alakulattól a futamon:

„Ami a DRS-t illeti, nem hiszem, hogy hiányzik jelenleg valami, de természetesen a hétvége után további elemzéseket fogunk végezni, hogy pontosan megértsük, hol vannak a gyengeségeink és igyekezzünk őket fejleszteni. Ugyanakkor ma nem gondolom, hogy a gumikopás tényező volt. Inkább a gumik felmelegítéséről volt szó, és kicsit jobban küszködtünk azzal, hogy a megfelelő hőmérsékletre hozzuk őket ahhoz, hogy nyomhassuk, ami kicsit nehezítette a dolgokat, mert a bemelegítési fázisban próbáltam autókat előzni. Ez pedig kicsit trükkösebb volt számunkra, mint nekik, és itt alakították ki a különbséget, ami többé-kevésbé stabil maradt a vége felé, csak akkor már késő volt nyomás alá helyeznünk őket” – magyarázta Leclerc a Formula.hu jelenlétében tartott sajtótájékoztatón.

f1-redbull-ferrari-dzsidda

Négy Red Bull-mérnököt is megkörnyékezett a Ferrari?

Folyamatosak a találgatások és a sajtóértesülések arról, hogy több szakembert is átcsábítana a Red Bulltól Maranellóba a Ferrari F1-es alakulata. Az köztudott, hogy Adrian Newey-t is megpróbálták megszerezni korábban a vörösök, tavaly pedig állítólag Pierre Wache technikai igazgatót keresték meg, aki azonban nemet mondott, így maradt Milton Keynes-ben.

Az olasz Gazzetta dello Sport viszont most arról írt, hogy a hétvégi Szaúd-arábiai Nagydíjon négy szakember iránt is érdeklődött a Scuderia. A lap a nevüket is említi: Enrico Balbo, a Red Bull aerodinamikai vezetője (az olaszt állítólag már a tavalyi Azerbajdzsáni Nagydíjon megkereste a Ferrari); David Morgan, a Red Bull aerodinamikai pályateljesítményért felelős csoport vezetője; Ben Waterhouse vezető teljesítménymérnök; valamint a CFD területén szakképzett Alessandro Germani.

A Gazzetta még azt is hozzáteszi, hogy Dzsiddában állítólag találkozott a Red Bull vezérigazgatója, Oliver Mintzlaff és a Ferrari elnöke, John Elkann – igaz, a téma nem a négy mérnök esetleges átigazolása, hanem a Concorde-egyezménnyel kapcsolatos kérdések voltak.

f1-verstappen-redbull-1_1

Bearman vissza akarja adni Sainznak a Ferrariját

Carlos Sainz vakbélműtétje miatt nem tudott részt venni az F1-es Szaúd-arábiai Nagydíj időmérőjén és futamán, amelyen a 18 éves brit, Oliver Bearman ugrott be a helyére. Az újonc pedig helytállt: a kvalifikáción épp csak nem jutott be a Q3-ba, a futamon pedig a hetedik helyen hozta be a Ferrarit, többek között Lando Norrist és Lewis Hamiltont is megelőzve.

Azt egyelőre Frederic Vasseur csapatvezető sem tudja megmondani, hogy Sainz felépül-e a jövő hétvégén esedékes Ausztrál Nagydíjra – bár optimista –, amikor viszont Bearmant kérdezték arról, hogy Melbourne-ben is ő ül-e majd az egyik SF-24-esben, a beugró versenyző sportszerű választ adott: „Hogy őszinte legyek, nem vagyok biztos benne. Remélem, nem. Ezzel nem azt mondom, hogy nem akarok ebben az autóban ülni, de a legjobbakat kívánom Carlosnak és remélem, jobban érzi magát. Ez az ő autója, és olyan érzésem van, hogy nem kellene az autójában ülnöm, hanem vissza kellene adnom neki, hogy újra ő következhessen.”

f1-bearman-ferrari-dzsidda-1

Michelisz marad a kibővülő Hyundai-csapatban a TCR World Tourban

Aligha az év legváratlanabb bejelentése, de a Hyundai Motorsport Customer Racing hétfői közleményéből kiderült, hogy Michelisz Norbert 2024-ben is a BRC Hyundai N Squadra Corse felállását fogja erősíteni a TCR Világsorozatban. A magyar versenyző tavaly megnyerte a regionális és helyi TCR-sorozatok versenyeire épülő széria első kiírását, így 2019-es világkupa-győzelme után másodszor ért fel a nemzetközi túraautózás csúcsára.

A BRC Hyundai csapata viszont bővülni fog erre az évre, ugyanis Michelisz és a 2022-es WTCR-bajnok Mikel Azcona megtartása mellett egy harmadik autót is indítanak, amelybe a tavaly Hondával szereplő Nestor Girolami ülhet majd be. Ezzel amúgy még mindig csak négy bejelentett pilótánál jár a TCR World Tour, hiszen korábban csak egy új hondás istálló, a GOAT Racing két versenyzőjének egyikét, a fiatal Marco Buttit erősítették meg. Az ausztrál állomások kiesésével mindössze hétfordulós szezon áprilisban, Vallelungában startol.

tcr-michelisz-hyundai

Három ponton belül a top 3, Marquez a negyedik – a MotoGP vb-állása a Katari Nagydíj után

Vasárnapi sikerével a címvédő Francesco Bagnaia máris magához ragadta a vezetést a MotoGP világbajnoki tabelláján, de Brad Binder és Jorge Martin szorosan ott van a nyomában azok után, hogy a sprinten és a futamon is dobogón végeztek. Marc Marquez a negyedik pozíciót foglalja el, míg az újonc Pedro Acosta a kilencedik helyen tanyázik. A gyártóknál a Ducati maximális pontszámmal távozott a szezonnyitó Katari GP-ről – így állnak a vb-összetettek élmezőnyei a 21 fordulós évad első állomása után:

VERSENYZŐK   GYÁRTÓK
1. Francesco Bagnaia Ducati Team 31   1. Ducati 37  
2. Brad Binder KTM Factory 29   2. KTM 29  
3. Jorge Martin Pramac Ducati 28   3. Aprilia 15  
4. Marc Marquez Gresini Ducati 18   4. Yamaha 5  
5. Enea Bastianini Ducati Team 15   5. Honda 4
6. Aleix Espargaro Aprilia Racing 15        
7. Alex Márquez Gresini Ducati 13        
8. Fabio di Giannantonio VR46 Ducati 9   CSAPATOK
9. Pedro Acosta Gas Gas Tech3 9   1. Ducati Team 46  
10. Maverick Vinales Aprilia Racing 7   2. Gresini Ducati 31  
11. Fabio Quartararo Monster Yamaha 5   3. KTM Factory 29  
12. Johann Zarco LCR Honda 4   4. Pramac Ducati 28  
13. Joan Mir Repsol Honda 3   5. Aprilia Racing 22  
14. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 2   6. VR46 Ducati 11  
15. Miguel Oliveira Trackshouse Aprilia 1   7. Gas Gas Tech3 9  

motogp-bagnaia-katar-podium

fotó: Michelin Motorsport

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Egyetért a büntetéseivel Magnussen, csak a mértékükkel nem

Kevin Magnussen két tíz másodperces időbüntetést kapott szombaton az F1-es Szaúd-arábiai Nagydíjon: előbb Alexander Albonnal koccant és kente kis híján a falra a brit-thai pilótát, majd később Yuki Tsunodát előzte úgy vissza, hogy közben négy kerékkel elhagyta a pályát. A Haas pilótája elismeri, hogy jogosak voltak a szankciók – szavait a RacingNews365.com idézi:

„Az elsőnél összeértünk Albonnal. Nem állt szándékomban, de büntetést adtak érte, rendben van. A másodiknál megelőztem Tsunodát, közben lementem a pályáról. A szabály az szabály, nem örülök, hogy begyűjtöttem ezt a két büntetést.”

„Legalább tudtam segíteni a csapatnak, hogy kialakítottam a különbséget Nicónak a bokszkiálláshoz” – utalt arra a taktikára Magnussen, amely Hülkenberg pontját és a Visa RB felbőszítését eredményezte. „Jó tempót és csapatmunkát mutattunk ma, úgyhogy legalább vannak pozitívumok.”

A dán versenyző lett az első, akit az idei évtől szigorított pályaelhagyásos-előnyszerzéses büntetéssel sújtottak, ezt egy kicsit erősnek érzi Magnussen: „Próbáltam a fehér vonalon belül tartani, de nem sikerült. Végső soron ez van, jobb munkát kell végeznem, hogy elkerüljem ezeket a büntetéseket. Általában nem gyűjtök sokat, ma mégis összejött kettő. Nem volt jó nap ilyen szempontból. Kicsit szigorú, de ez van.”

f1-magnussen-haas-visarb-dzsidda

Szezonnyitó futam a MotoGP-ben és az IndyCarban – vasárnapi program

Bár az F1-es Szaúd-arábiai Nagydíj már szombaton véget ért, így sem maradunk autó-motorsportok nélkül március második vasárnapján, hiszen a MotoGP Katari Nagydíján és az IndyCar St. Petersburg-i nyitányán egyaránt ma rendezik a versenyeket – itt a menetrend:

Vasárnap (március 10.)  
13:40-13:50 MotoGP, Warm up  
15:00 Moto3, Futam (tv: Match4, élő)
15:10-15:40 IndyCar, Warm up  
16:15 Moto2, Futam (tv: Match4, élő)
17:15 IndyCar, Futam (NET4+ online, előfizetés után élő)
18:00 MotoGP, Futam (tv: Match4, élő)
21:30 NASCAR Cup Series, Futam (tv: Match4, élő)

motogp-start-sprint

Utólag büntették Tsunodát

Yuki Tsunoda, a Visa Cash App RB japán versenyzője a Szaúd-arábiai Nagydíj leintését követően kapott öt másodperces időbüntetést egy veszélyes kiengedésért, mely még a futamot megelőzően történt.

Tsunoda csapata tiltó jelzése ellenére hajtott ki a bokszból, melynek következményeképp Lando Norrisnak blokkolóra kellett fékeznie versenyautóját az ütközés elkerülése érdekében. Tsunoda elmondása szerint nem látta csapata jelzését, és elnézést kért hibájáért.

A büntetést követően Tsunoda a tizenötödik helyre esett vissza, míg ausztrál csapattársa Daniel Ricciardo is csak tizenhatodikként végzett – az RB-nek tehát ezúttal sem volt erős hétvégéje.

Először állt rajthoz két saját nevelésű versenyzővel a Ferrari

A 2024-es Szaúd-arábiai Nagydíjon a Ferrari történetében először fordult elő, hogy két saját nevelésű versenyzővel álltak rajthoz a Maranellóiak.

Carlos Sainz vakbélműtétje miatt Dzsiddában Oliver Bearman helyettesítette a spanyol versenyzőt, a 18 éves brit pedig remek teljesítményt nyújtott, élete első F1-es versenyen a hetedik helyen zárt, amivel értékes világbajnoki pontokat szerzett a Ferrarinak.

Bearman nem sokkal ezelőtt a közösségi médiában így foglalta össze a beugrását: „Milyen őrült hétvége! Hetedik hely és az első pontjaim az F1-ben. Nagyon jó versenyt futottunk és a stratégiai is remek volt. Köszönöm a Ferrari bizalmát és Leclerc tippjeit” – írta Bearman.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ollie Bearman (@olliebearman) által megosztott bejegyzés

Miért nem büntették Norrist, ha bemozdult a rajtnál?

Több büntetést is kiosztottak a stewardok az F1-es Szaúd-arábiai Nagydíjon – Sergio Perezt veszélyes kiengedésért, Kevin Magnussent pedig koccanásért és szabálytalan előzésért is szankcionálták –, Lando Norris ugyanakkor megúszta azt, hogy a felvételek és a visszajátszások alapján is megmozdult a rajtnál, mielőtt kialudtak volna a piros lámpák. Arra, hogy miért nem járt ezért büntetés, az FIA honlapján közzétett felügyelői indoklás adott magyarázatot:

„A felügyelők áttekintették a helymeghatározó és sportbírói rendszer adatait és a videókat, és megállapították, hogy a videó azt mutatja, hogy a 4-es autó megmozdult a rajtjel előtt. Ugyanakkor az FIA által elfogadott és felszerelt transzponder nem jelzett kiugrást. A Formula-1 sportszabályzatának 48.1-es cikkelye egyértelműen kimondja, hogy a transzponder alapján kell megítélni, hogy történt-e kiugrás a startnál vagy sem, amely pedig nem jelzett. Így a körülmények között nem volt szükség további intézkedésre.”

Magyarán minden ilyen esetben a döntő tényező az adatokat szolgáltató transzpondernek a jelzése, amely Norris esetén Dzsiddában nem érzékelt kiugrást, azaz vélhetően a minimális bemozdulás még a toleranciaértékeken belül maradt – és tény egyébként, hogy a végül a futamot nyolcadikként záró brit megtorpant a kezdeti bemozdulását követően.

„Remélhetőleg ezután mindenki ugyanabba az irányba fókuszál” – Verstappen

Forrongott az F1-es Szaúd-arábiai Nagydíj hétvégéjén is a helyzet a Red Bullnál, hiszen pénteken maga Helmut Marko beszélt arról, hogy felfüggeszthetik a jövő héten. Szombaton aztán Oliver Mintzlaff-fal találkozott a tanácsadó, az egyeztetés után pedig úgy nyilatkozott, hogy marad a helyén. A kettős Red Bull-sikert hozó dzsiddai verseny után Christian Horner tagadta, hogy mindez a csapaton belüli hatalmi harcról szólna, és azt hangsúlyozta, hogy egységesek és mindenki elvégzi a saját feladatát.

Hasonlóról beszélt a győztes Max Verstappen is, aki pénteken több interjúban is hevesen kiállt Marko mellett. Most a futamot követően így nyilatkozott a legfrissebb fejlemények kapcsán: „Azt mondanám, hogy a legfontosabb, hogy csapatként együtt dolgozunk és mindenki megőrzi a békét. Úgy gondolom, remélhetőleg ezentúl ebben meg tudunk egyezni, hogy ez teljes mértékben így legyen és mindenki ugyanabba az irányba fókuszál. Szerintem az egésznek a pozitívuma, hogy nem ártott a teljesítményünknek, szóval ez egy nagyon erős csapat, mentálisan is, nemcsak a versenyző részéről, hanem a mérnökök, a szerelők és mindenki végzi a maga munkáját. Még ha zajlanak is dolgok vagy ilyesmi, akkor is mindenki a munkájára koncentrál, ahogy azt kell is.”

f1-verstappen-marko-horner