Steward
Strommer Benjamin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2017. november 20. hétfő

Bemutatjuk a ralikrossz-világbajnokság legfurcsább figuráját

A ralikrosszban számos csodabogarat találunk, Knapick – ez a becenév szerepel autóján és gyakran a nevezési listákon is –, azonban túltesz valamennyin. Ugyanis a francia Herve Lemonnier, aki öt világbajnoki hétvégén szerepel idén Citroen DS3-mal, januárban töltötte be a 70-et, és több mint fél évszázada versenyez. Lelkesedését cseppet sem csorbítja, hogy számos riválisának nagyapja lehetne. Alább egy néhány éves videó arról, hogyan űzi a volánművészetet.

 

Ettől bátrabb macskát ma nem fogsz látni!

Ha valaki babonás, annak a fekete macska átkelése az úton balszerencsét jelent, a Hosszútávú-világbajnokság bahreini záróversenyén azonban majdnem az állat járt pórul, aki azt gondolta, jó ötlet lenne átvágni a pályán száguldó autók között - nos, végül másképp döntött, a versenyíbírák azonban pályára hívták a biztonsági autót arra az időre, amíg sikerült meggyőzni a macskát arról, hogy az autóversenyzés bizony veszélyes sportág.

Micheliszt a második helyért támadják az esőben

Két körig a biztonsági autó mögött haladt a mezőny, majd a safety car kiállása után úgy tűnt, Norbi támadni tudja a pole-ból induló Rob Huffot, most azonban már inkább Tom Chiltonnal szemben kell védekeznie. A vb-éllovas Thed Björk ötödik helyen halad, ez tíz pontnyi különbséget jelentene.

michelisz-pf

Hajnali 6-ig dolgoztak Michelisz autóján, de elkészült – jöhet az esős makaói főverseny!

A vb-címért harcoló magyar pilóta a szombati nyitófutam hajrájában rakta falba a Hondát, amelybe csapattársa, Esteban Guerrieri és még néhány versenyző belehajtott. Mint kiderült, Norbi autójában elővigyázatosságból váltót, kormányművet és első alvázkeretet kellett cserélni – szerencsére a motor nem sérült, s bár a szerelők nem aludtak az éjszaka folyamán, hajnali 6-ig sikerült összerakniuk az ő és argentin kolléga autóját is (a lenti fotón még a tegnap délutáni állapot látható).

Fontos volt ez, hiszen Michelisz a második helyről startolhat a makaói főversenyen, míg az összetettet vezető Thed Björk a negyedikről (a pole-t Rob Huff szerezte meg). Azonban esik az eső a távol-keleti helyszínen, ami egy ilyen nehéz és gyors utcai pályán könnyen káoszt eredményezhet – rajt itthoni idő szerint 3:45-kor, méghozzá a biztonsági autó mögül!

michelisz-honda-pf-1

A szimulátorversenyzőknek menőbb overált készített a McLaren, mint F1-es pilótáinak

Legalábbis szerintünk - ti mit gondoltok?

Napi cukiságbomba: Így örül Michelisz Mira Léna a M1RA bajnoki címének

Noha Michelisz Norbert ütközött a WTCC első futamán, egy órával később elfeledkezhetett fájdalmáról, TCR-csapata, a M1RA ugyanis első évében csapatbajnok lett.

"A boldog és büszke névadó" - írta Michelisz Norbert Facebook-oldalán kislányáról.

Emlékeztek, amikor a 2004-es Makaói Nagydíjon Hamilton és Rosberg ütközött egymással?

A mainál akkoriban még barátibb viszonyt ápoló Nico Rosberg és Lewis Hamilton álltak az élen az utcai versenypályán, egy kör után azonban a német elhibázta az egyes kanyart, orral a falba állt, a mögötte jövő brit társa pedig nem tudta kikerülni, így mindketten feladták a küzdelmet. A versenyt az F1-be végül el nem jutó Alexandre Premat nyerte olyan nevek előtt, mint Robert Kubica és Lucas di Grassi.

Nicsak, ki látogatott el a WEC zárófutamára!

Igen, jól látjátok, Fernando Alonso az, aki a Porsche vezetői körében pózolt a kameráknak a bahreini 6 órás verseny rajtja előtt.

Ritka, hogy ilyen közelről vesznek fel egy ugratást

A mutatvány Ott Tanak nevéhez fűződik, aki harmadik helyről várhatja az Ausztrál Nagydíj folytatását, de videót készítő néző - mint ahogyan a raliversenyeket általában követők - bátorsága se piskóta, ahogyan nagyjából két méteres távolságból rögzítette az észt ugratását.

Tassi éppen csak elcsípte a bajnoki második helyet a TCR-ben

A M1RA mindössze 18 éves pilótája a TCR International Series első futamán Jean-Karl Vernay mögött végzett, így a francia elsétált az egyéni bajnoki címmel, de a szezonzárónak is maradt tétje Dubajban. Ha Stefano Comini ugyanis úgy nyerte volna meg a futamot, hogy Tassi nem szerez pontot, akkor a svájci megelőzte volna őt a pontverseny második helyéért, néhány körrel az indulás után pedig előállt az ideális szituáció a Comtoyou Racing pilótája számára.

A pole-ból induló Tassi ugyanis kiugrott a rajtnál, melyért a versenybíróság bokszutcán áthajtásos büntetésre ítélte őt. Így Comini vezetett, a magyar pilóta pedig az utolsó helyről volt kénytelen felzárkózni. A 17 kör során előzéseinek, és a kieséseknek köszönhetően a 12. pozícióig kapaszkodott fel, amelyért ugyan nem jár semmi, a két Hyundai, Alain Menu és Gabriele Tarquini azonban az átmeneti homologizáció miatt nem szerezhetett pontot, így Tassit 10.-ként értékelték, amelynek köszönhetően, ha csak egy pont előnnyel is, de megszerezte a második helyet debütáló TCR-évadjában.

A M1RA már az első futam után bebiztosította a csapatok trófeáját.

Meg tudod mondani csak a vezetési stílusból, hogy Sainz vagy Kvjat ül a Toro Rossóban?

Ki találja el?

Bizarr ralibalesetben merült víz alá egy autó Ausztráliában

Ott Tanak 2015-ös, mexikói mutatványa óta nem meglepő látvány, hogy a víz szépen lassan ellep egy raliautót, az Ausztrál Rali egyik nemzeti kísérőversenyének Nambucca nevű szakaszán pedig megismétlődtek az akkori jelenetek: Ross Cox és Janet Binns fejjel lefelé landolt egy patakban, miután lehajtottak a kijelölt útvonalról Mitsubishi Galant VR4-esükkel.

Szerencsére sem a pilótának, sem pedig navigátorának nem esett baja az incidensben, a helyszínen tartózkodó nézők ugyanis gyorsan segítségükre siettek, és felfordították a pórul járt páros autóját.

Furcsa incidensekben nem volt hiány az Ausztrál Rali szombati napján, ugyanis a a Citroen francia versenyzőjét, Stephane Lefebvre-t 3000 dollárra bírásgolták, mert dupla záróvonalon előzött egy utánfutós kisbuszt, miután egy jelöletlen rendőrautóval is így tett.

Fejreállt egy autó Bahreinben

Az MRF Challenge bahreini szezonnyitó fordulóján Henning Enqvistet forgatta meg egyik kollégája a rajt után - a piótának szerencsére nem esett baja.

Valószínűleg ez a világ legszűkebb versenypályája

Nem nagyon lehet hibázni...

Michelisz csapata megnyerte, Tassi Attila elveszítette a TCR bajnoki címét

A M1RA versenyzője remek rajtja után mindent megpróbált a TCR International Series utolsó előtti futamán, a Dubai Autodrome-ban, de nem tudta megelőzni legfőbb riválisát, Jean-Karl Vernayt: mivel a francia több pontot szerzett a magyar pilótánál, ő szerezte meg a sorozat 2017-es bajnoki címét. 

Mivel azonban Tassi ötödik, és Josh Files hatodik helyével a M1RA elegendő pontot szerzett, a gárda első TCR-ben töltött évében megszerezte a csapatok bajnoki címét!

Az első dubaji futamot a Lukoil Craft Bamboo Racing pilótája, Pepe Oriola nyerte a Gordon Shedden és az újdonsült bajnok Jean-Karl Vernay előtt (Leopard Racing Team WRT).

Új logó jöhet az F1-ben - szavazz, neked melyik variáció jön be leginkább!

Nem mintha a mostanival olyan sok gond lenne, de a sportág vezetői e három variáció közül dönthetik el, melyik lesz az F1 hivatalos logója. Nektek melyik tetszik?

 

Brazil körrekordok egymás közt: Montoya vs. Verstappen

Juan Pablo Montoya 2004-es és Max Verstappen idei leggyorsabb köre a Brazil Nagydíjon:

Nyitóverseny féltávjánál: Michelisz Björk nyomában!

A WTCC mezőnye hibátlanul teljesítette a makaói nyitófutam első köreit, a magyar pilóta szorosan ott autózik legfőbb vb-riválisa mögött.

Csak a szokásos: Hatalmas tömegbaleset a makaói GT-futamon

Az FIA GT világkupa kvalifikációs versenyén, magyar idő szerint szombaton kora reggel egy kört sem tudott megtenni a mezőny incidens nélkül: Daniel Juncadella a pálya egyik legszűkeb pontján, a Police bendnél ütközött falnak, a mögötte jövők közül pedig egyedül Raffaele Marciello tudta kikerülni riválisát, a tavalyi világkupa győztes Laurens Vanthoor azonban már nem volt ilyen szerencsés. A mögöttük jövők közül többen is összeütköztek, a mezőny feltorlódott, ezért a versenybírák piros zászlóval szakították meg a versenyt.

Az eset egy néző szemszögéből még ijesztőbb, a pilóták dominókként tarolták le egymást:

Ezt hogy úszta meg egy karcolás nélkül az Audi?

Hétvégén zajlik a Makaói Nagydíj, amelyről számos balesetvideót lehetne mutatni, szerintünk azonban mégis az érdemes a legnagyobb figyelemre, mit úszott meg Markus Pommer a GT kategóriában. A pálya leggyorsabb kanyarjában, a Mandarinban veszítette el az irányítást Audija felett, ahelyett azonban, hogy összetörte volna az autót, szenzációs mentést mutatott be.

Pommer neve onnan lehet ismerős, hogy 2014-ben Kiss Pál Tamás egyik fő ellenfele volt az Auto GP szériában.

Vezetőt jelölt a rali szakág: megvannak az eredmények

Íme a főtitkári tájékoztató az MNASZ részéről:

Tisztelt Tagjaink,

Tájékoztatom Önöket, hogy az MNASZ Rally Szakág vezető jelölésének határideje 2017. november 15. 16:30 órakor lejárt.

A jelölőlapok és a jelöléssel kapcsolatban megküldött dokumentumok ellenőrzése MNASZ nyilvántartása alapján megtörtént.

A jelölések tény adatai: Határidőig beérkezett jelölések száma: 91

Rally Szakágban nevezői vagy rendezői licenccel rendelkező tag szervezetek száma:

• 2017. 10. 30-án: 82 (jelölési felhívás napja)

• 2017.11.15-én: 85 (jelölési határidő napja)

A beérkezett 91 db jelölés kettő jelöltre érkezett. A 85 tagszervezetből 1 tagszervezet nem adott jelölést.

A két jelölt:

• Berényi Ákos úr

• Pryma Zoltán úr

A jelölések megoszlása:

Berényi Ákos : 47

Pryma Zoltán : 44

A jelölő szervezetek közül 5 tag előzőleg Berényi Ákos úrra megküldött jelölését visszavonta. 3 tag mindkét jelöltre leadta szavazatát. A szakágvezető kinevezéséről az MNASZ elnöksége hoz döntést. A döntésről a Tisztelt Tagságot tájékoztatjuk.

Herczeg Lajos sk.

főtitkár

FB-default-image_1

Olvastad már?