DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Off-road

Ilyen vagány Suzukit még biztosan nem láttál

Hogy mi kell ahhoz, hogy egy régi típusú Suzuki Swiftet a versenypályák legvagányabb, legvadabb külsejű fenevadjává varázsolj? Elég hozzá egy jó ötlet, na meg Magyarország egyik legjobb graffitiművésze!

„Szerettünk volna valami igazán egyedit alkotni, olyat, amilyen még senki másnak nem volt. Valami igazán ütőset, amin mindenkinek megakad a szeme. Szerintetek sikerült?” – kezdi nevetve Borbás Bálint, az ötletgazda és egyben a képeken látható Suzuki Swift tulajdonosa, amellyel idén immár harmadik szezonját fogja megkezdeni az Országos Nyílt Ralikrossz Bajnokság Suzuki Kupa kategóriájában.

1



„Kicsit az is volt a cél, hogy lebontsunk néhány előítéletet, és megmutassuk, nem kell ahhoz újnak, drágának vagy 500 lóerősnek lennie egy autónak, hogy igazán dögösen nézzen ki. Kis pénzből is lehet nagyot alkotni!” – folytatja a versenyző, aki tavaly a magyar bajnokság 3. helyén végzett, és az egyre erősödő mezőny ellenére idén szeretne még előrébb lépni az év végi rangsorban.

Oké, hogy graffiti, de miért pont Joker? „Tudtok nekem mutatni még egy olyan versenyautót a világon, amiről minden pályán külön pályarészt neveztek el abban a bajnokságban, ahol indul? Na ugye, hogy nem?!” – feleli tréfásan Borbás, aki ezzel a ralikrossz-pályák ma már elhagyhatatlan részét képező alternatív nyomvonalra, az ún. Joker körre utal, amit minden versenyzőnek futamonként egyszer kötelezően teljesítenie kell.

12

„Amúgy is kemények vagyunk, mint mazsolás csokipuding az északi sarkon! Ez egy ilyen kategória! Állítom, hogy a Suzuki Kupások a legkeményebb, legtökösebb gyerekek mindközül! Nem kíméljük egymást a pályán (persze a sportszerűség határain belül), picit ezt is jelképezi a dizájn. Emellett a mindenkori nyerő taktikámra is emlékeztet: ’kell három jó kör, meg egy Joker’ (ejtsd: dzsókör)!” – teszi hozzá végül az idei évtől a Bánkuti MotorSport csapatát erősítő pilóta, aki nemcsak a versenypályán nyomja tövig a gázt a siker érdekében, de versenyautója felkészítését, szervizelését is maga végzi, mentora, Fodor György hathatós segítsége és iránymutatása mellett.

„Elsőre elég extrémnek hangzott az ötlet, de egyből megmozgatta a fantáziámat, úgyhogy sokat nem gondolkoztam, mielőtt belevágtam!” – veszi át a szót Nyéki Lajos, avagy művésznevén Time, a képeken látható dizájn megalkotója. „A falak mellett sokféle egyéb felületre dolgoztam már, de autóból ez volt az első, amire graffitit fújtam. Az első pillanattól fogva vonzott ez a feladat, egyből megláttam benne a kihívást és a művészi lehetőséget.”

3

„Számunkra, graffitisek számára fontos, hogy mindig egyedit alkossunk, és tudtommal Magyarországon ez most az egyedüli versenyautó (az összes szakág valamennyi autóját figyelembe véve), amit igazi graffitis dizájn borít, de a nagyvilágban sem sok ilyen szaladgál. Jó ránézni, szerintem elég morcos lett!” – teszi hozzá végül nevetve Time, aki elmondása szerint szeretné versenykörülmények között is látni alkotását, ezért tervei között szerepel, hogy idén legalább egy ralikrossz-ob futamra kilátogat majd.

Fontos kiemelni, hogy a képeken látható dizájn nem matricázás, amit majdnem mindenki használ az autósportban, ezt ugyanis eredeti festékkel, graffitis festékszóróval készítette a művész. Régebben, amikor még nem volt matricázás, 1-2 nagy autógyár készíttetett néhány graffiti művésszel ilyen jellegű dizájnokat, pl. néhány BMW festése készült annak idején ezzel a módszerrel, de azok az autók ma már múzeumokban vannak, nem versenypályán. Bizonyos szempontból tehát egyszerre nevezhető retrónak, ill. úttörőnek és egyedinek Time alkotása Borbás ralikrosszos Suzukiján.

 

A 2017. évi Országos Nyílt Ralikrossz Bajnokság versenynaptára:

Március 25-26.: Slovakiaring (Szlovákia)

Április 16-17.: RabócsiRing (Máriapócs)

Június 4-5.: RabócsiRing (Máriapócs)

Augusztus 5-6.: Kakucsring (Kakucs)

Augusztus 26-27.: Greinbach (Ausztria)

Október 7-8.: RabócsiRing (Máriapócs)

Október 21-22.: Slovakiaring (Szlovákia)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: