DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Motor

Rossi: Csak Marquez bukása miatt szoros a vb

A mezőnyt összerázó szabályoknak is köszönhető a kiegyenlített küzdelem, de a „Doktor” szerint továbbra is a címvédő a favorit. A 40 éves olasz beszélt a Yamaha előrelépéséről is.

Három futam elteltével rendkívül szoros a MotoGP összetett tabellája: Andrea Dovizioso hárompontos előnnyel rendelkezik Valentino Rossival szemben, akit további két egységnyi hátrányból követ Alex Rins, de még Marc Marquez lemaradása is csak kilenc pont az éllovassal szemben – ráadásul ők négyen négy különböző gyártót képviselnek (sorrendben Ducati, Yamaha, Suzuki, Honda). Rossi szerint mindez azt mutatja, hogy remekül működnek a királykategória szabályai, ugyanakkor szerinte továbbra is Marquez a fő esélyes, hiszen austini bukása nélkül simán vezetné a pontversenyt:

rossi-yamaha-austin-1



„Négy versenyző négy különböző motorral áll a világbajnokság élén, szóval eléggé kiegyenlített a helyzet” – idézi az olaszt a Motorsport.com szakoldal. „A szabályoknak köszönhetően nagyon élénkek lettek a versenyhétvégék, és olykor előfordulhat, hogy a leggyorsabbak közül valaki a Q2-n kívül reked, mint történt az legutóbb Doviziosóval. Ez jó, de azt is el kell mondani, hogy az állás csak azért ennyire szoros, mert Marquez bukott, máskülönben egymaga lenne elöl. Marquez maradt a favorit, hiszen Katarban második lett, Argentínában dominált, és Austinban is nyert volna, ha nem esik el.”

Azt ugyanakkor Rossi sem tagadja, hogy a Yamaha is valamelyest előrelépett az elmúlt bő másfél év szenvedései után. De vajon minek köszönhető ez? „Próbáltunk dolgozni az elektronikán, hogy javítsunk a kigyorsításokon, mert folyamatosan gondjaink vannak a kanyarokból kijövet. Emellett jobb egyensúlyt is találtunk, a motor így jobban működik, mint tavaly. Próbáltunk dolgozni a motorféken, a kigyorsításon és a motor erőleadásának finomításán. Úgy tűnik, szükségünk van még időre, mert van néhány terület, ahol tovább kell fejlődnünk, de úgy tűnik, jól kezdtünk és jó irányba haladunk. Ez fontos, és bár kemény a kihívás, remek csapat dolgozik a bokszban, és folyamatosan javulunk” – fogalmazott a 40 éves versenyző a Crash.net hasábjain, hozzátéve:

„Nagyon örülök, hogy valami változott, mert az utóbbi években ez nem történt meg. Ha a Yamaha elkötelezett, megvan benne a potenciál, hogy világbajnok motort építsen. Működnek a téli nagy újítások, már csak azért is, mert a motorblokk is jó döntés volt. Viszont szezon közben is fejlődnünk kell, ahogy a Honda és a Ducati tette az előző években.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: