DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Marquez megsemmisítette a mezőnyt, Rossi második

Karrierje egyik legfölényesebb győzelmét aratta a pole-ból induló spanyol Termasban, s ezzel az összetettben is az élre állt. A „Doktor” az utolsó körben kapta el ducatis honfitársát, így a tavalyi Német Nagydíj óta először állhatott dobogóra.

Félig felhős, félig napos időben vághatott neki a 25 körös Argentin Nagydíjnak a MotoGP mezőnye. A pole-ból Marc Marquez várhatta a piros lámpák kialvását, a spanyol pedig könnyedén meg is őrizte a vezetést, sőt pillanatok alatt le is rázta az üldözőit. Mögötte Andrea Dovizioso jött be a második helyre, őt a nagyot csatázó Jack Miller és Valentino Rossi követte, míg Maverick Vinales szokás szerint folyamatosan hátrafelé lépdelt: még Franco Morbidelli is megelőzte őt. Cal Crutchlow is ott volt az üldözőbolyban, ám a brit elég hamar áthajtásos büntetést kapott, mivel kiugrott a rajtnál – még ha ez a visszajátszásokon nem igazán tűnt is úgy.

A második helyért zajló csatában Rossi kezdett magára találni néhány kör elteltével: egy ponton Morbidelli is előtte volt, de aztán előbb tanítványát, majd Millert és Doviziosót is megelőzte. A „Doktor” aztán hibázott egyet, így ducatis honfitársa visszavette tőle a pozíciót, a yamahás viszont hamar újra elé került. A kedélyek aztán csillapodni látszottak – leszámítva Miller és Petrucci adok-kapok előzéseit –, miközben Marquez már nyolc másodperc fölötti fórral vezetett előttük.



Féltávnál jártunk, amikor Dovizioso ismét átvette a második helyet Rossitól, miközben a boly végén feltűnt a borzalmas időmérőt teljesítő Alex Rins, aki el is kezdte egyesével levadászni az előtte haladókat: Vinales hibázott is, majd Milleren és Morbidellin is átrágta magát a suzukis. Dovizioso és Rossi viszont valamelyest ellépett a többiektől, Rins pedig fennakadt Petruccin, így néhány körrel a vége előtt úgy tűnt, egy-egy páros küzdhet a második-harmadik, valamint a negyedik-ötödik helyekért.

Marquezt mindez nem érdekelte, megsemmisítő tíz másodperces előnnyel húzta be idei első, Termasban pedig harmadik győzelmét. Dovizioso még az utolsó körre is másodikként fordult, Rossi azonban a végére tartogatta a támadást, így övé lett az ezüstérem – a tavalyi Német Nagydíj óta először állhatott dobogóra a „Doktor”! Ducatis riválisa a harmadik hellyel a vb-vezetést is elveszítette Marquzzel szemben, míg a negyedik helyet végül Miller szerezte meg Rins és Petrucci előtt. Mögöttük egy ütközés is történt: Morbidelli öklelte fel Vinalest, így Nakagami, Quartararo és a két Espargaro tette még teljessé a top 10-et.

A futam végeredménye:

1. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 41'43.688
2. Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +9.816
3. Andrea DOVIZIOSO ITA Mission Winnow Ducati Ducati +10.530
4. Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +12.140
5. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +12.563
6. Danilo PETRUCCI ITA Mission Winnow Ducati Ducati +13.750
7. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +18.160
8. Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +20.403
9. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +25.292
10. Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +25.679
11. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +25.855
12. Jorge LORENZO SPA Repsol Honda Team Honda +27.497
13. Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +31.398
14. Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +32.893
15. Johann ZARCO FRA Red Bull KTM Factory Racing KTM +33.372
16. Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM +35.545
17. Andrea IANNONE ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +38.238
Nem ért célba:        
  Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  
  Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha  
  Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati  
  Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: