DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Petrucci nem hivatalos körrekordot repesztett, négyes Ducati-siker

A Ducati gyári alakulatának új motorosa 1:58,239-es nem hivatalos pályacsúccsal húzta be az utolsó sepangi tesztnapot, megelőzve az újonc Francesco Bagnaiát és csapattársát, Jack Millert.

Pénteken is komoly hőségben kellett dolgozniuk a MotoGP-s csapatoknak Malajziában, a délelőtti hűvösebb órák viszont óriási tűzijátékot hoztak a köridők tekintetében. Előbb a csütörtöki leggyorsabb Maverick Vinales döntötte meg a most sajkacsonttörés miatt hiányzó Jorge Lorenzo tavalyi nem hivatalos csúcsát (1:58,830), majd Danilo Petrucci még nála is gyorsabbnak bizonyult, s végül közel hat tizeddel javította meg spanyol elődje rekordját a GP19-es Ducatival.

De nemcsak a bolognaiak új gyári motorosa ment elképesztő időt, hanem három márkatársa is: közülük az újonc Francesco Bagnaia végzett a második helyen, mindössze 63 ezreddel elmaradva Petruccitól, majd jött Jack Miller és Andrea Dovizioso. A négy ducatis közül viszont ketten is buktak pénteken, így Petrucci és Miller számára is idejekorán ért véget a nap. Egyébként a döbbenetes köridők mellett azzal is felhívta magára a figyelmet az olasz gyártó, hogy az előzetes nyilatkozatokkal ellentétben nem vártak a katari tesztig a három pár „szárnyas polcot” tartalmazó aero-burkolatuk kipróbálásával.

petrucci



Ugyanez igaz egyébként az ötödik helyen végző Vinalesre és a Yamahára is: náluk ugyan csak dupla szárnyacska látható, azok viszont nagyobbnak tűnnek a Ducati megoldásának. De ha már Vinales: a délután folyamán egy kifejezetten erősnek tűnő versenyszimulációt produkált, ugyanis 1:59 végi-2:00 eleji köröket motorozott – igaz, a végén lassulás volt megfigyelhető nála. Az abszolút eredménylistán amúgy még ő és az őt követő, legjobb hondásként hatodik Cal Crutchlow is Lorenzo tavalyi nem hivatalos rekordján belül zárt.

A nap egyik meglepetése Bagnaia mellett Aleix Espargaro szereplése volt, a spanyol ugyanis hetedik lett, sőt kis híján 1:59 alá is bement az Apriliával. Rajta kívül Franco Morbidelli, Takaaki Nakagami és Valentino Rossi fért még be az első tíz közé. Marc Marquez csupán 11. lett, de ismét korábban befejezte a munkát: a helyszíni beszámolók szerint motorozás közben is többször odanyúlt a vállához. Az előző két nap erős teljesítménye után Alex Rins is visszafogottabb volt, a suzukis a 12. legjobb időt motorozta – ő volt az utolsó, aki még másodpercen belül volt Petruccihoz képest. A napot kihagyta Andrea Iannone, a fertőzéssel küzdő apriliás helyét Bradley Smith foglalta el. A MotoGP mezőnye legközelebb két hét múlva, a katari kollektív teszten gurul pályára.

motogp_7

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: