DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

MotoGP: Vinales a legvégén robbantva verte el a mezőnyt

Hiába vezetett nagyon sokáig Andrea Dovizioso a sepangi teszt második napján, az utolsó percekben többen is megelőzték. A legjobb időt végül az egyedüliként 1:59 alá beférő yamahás motorozta, fél másodpercet kiosztva Alex Rinsnek és Jack Millernek.

A szerdaihoz hasonló hőség fogadta csütörtökön is a MotoGP mezőnyét Sepangban, ahol a 2019-es év első kollektív tesztjének második napját futották. Emiatt nem meglepő módon a korai délután órákat gyakorlatilag teljes egészében kihagyták a versenyzők – kivételt ez alól a két gyári Ducati jelentett, akik éppen akkorra időzítették a hosszabb etapjaikat. Marc Marquez viszont addigra már be is fejezte a körözést: a vállműtét után visszatérő spanyol ma még rosszabbul érezte magát, mint tegnap, így ismét idejekorán abbahagyta a munkát.

Ami az eredményeket illeti: a nap elején Valentino Rossi állt az élen, majd a második órában Andrea Dovizioso ragadta magához a kezdeményezést, s egészen az utolsó tíz percig őrizte is a vezető pozíciót. Az addigra lehűlő aszfaltnak köszönhetően azonban többen gyorsulni tudtak a hajrában, méghozzá nem is keveset: előbb csak Alex Rins ugrott be a ducatis elé, a legutolsó percben viszont Maverick Vinales bődületes kört rakott össze a Yamahával – 1:58,897-es eredménye kis híján a mostani tesztről hiányzó Jorge Lorenzo tavalyi nem hivatalos pályarekordját (1:58,830) is túlszárnyalta, ezzel ráadásul suzukis honfitársát bő fél másodperccel utasította maga mögé!

moto_1



A Yamaha tehát bizakodhat, egyelőre nem nagyon látni nyomát az előző másfél évben látott szenvedésnek. Vinales mellett Valentino Rossi sem szerepelt rosszul, a fináléig közvetlenül csapattársa mögött állt az olasz, aki végül a hatodik legjobb időt jegyezte. Hasonlóan optimista lehet a Suzuki, legalábbis Rins részéről, aki szerdán el is mondta, hogy jó irányba haladnak – igaz, Joan Mir viszont egyelőre csalódás, az újons spanyol csak a 21. helyen zárt csütörtökön. A Ducatinál végül megint egy szatellit motoros, nevezetesen ezúttal Jack Miller bizonyult a legjobbnak – pedig a figyelmet a gyári GP19-esek is magukra irányították egy újítás révén: a helyszínen tartózkodó sajtósok egy a motokrosszban használt ’holeshot device-ra’ hajazó megoldást fedeztek fel a bolognaiaknál, amely a rajtoknál segítheti őket az egykerekezés megakadályozásában.

Jól szerepelt még a bokatörése után visszatérő, de a nap során egy bukást is begyűjtő Cal Crutchlow, valamint újfent remekelt Tito Rabat is: ők egyaránt megelőzték a fent említett okok miatt ismét fél napot teljesítő Marquezt. Az első tízbe Danilo Petrucci és Takaaki Nakagami fért még be, épp csak kiszorítva onnan a KTM-mel talán első biztató napját teljesítő Johann Zarcót és a debütánsok között ismét legjobbként végző Francesco Bagnaiát, valamint az apriliás Aleix Espargarót. Aki Mir mellett még rosszul szerepelt, az Pol Espargaro és Andrea Iannone – igaz, előbbi újfent esett egyet, most az 1-es kanyarban produkált egy highside bukást –, valamint a két Tech3 KTM, amely továbbra is a mezőny sereghajtójának számít. Folytatás és zárás pénteken.

eredmény_9

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: