DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Hivatalos versenyzők is részt vesznek a sepangi shakedown-teszten

Alapvetően a tesztmotorosok szokták bejáratni az új gépeket a hivatalos kollektív gyakorlás előtt, a KTM és az Aprilia azonban él a szabályok adta lehetőséggel.

Bár a hivatalos sepangi tesztig még aludnunk kell néhányat, hiszen a MotoGP mezőnye február 6-tól 8-ig veszi birtokba a pályát, már most pénteken motorzajtól lesz hangos a maláj helyszín. Ugyanis 1-jétől 3-ig rendezik az úgynevezett shakedown-tesztet, ahol elsődlegesen a gyártók tesztcsapatai járatják be a versenygépeket, mielőtt azokra a versenycsapatok motorosai felülnek a kollektív teszten. Csakhogy idén a megszokottnál későbbi időpont miatt már a shakedown is kívül esik a december 1-től január 31-ig tartó teszttilalmon, azaz a kedvezményekkel rendelkező gyártók akár a hivatalos versenyzőiket is bevethetik, hiszen rájuk nem vonatkozik a tesztnapok számát korlátozó szabály.

30458_w666px_088f3cb1e25c45b4bfdafb0d5aab2b78



Jelenleg két márkára rendelkezik engedményekkel: az Aprilia és a KTM, miután a Suzuki a tavalyi dobogós helyezéseinek köszönhetően elveszítette azokat. Márpedig ez a két gyártó él is a lehetőséggel. Egyfelől a KTM-nek eleve pótolnia kell a kulcscsontműtétje miatt kidőlő Dani Pedrosát, így Mika Kallio mellé szombaton és vasárnap már csatlakozik a gyári istálló két motorosa, Johann Zarco és Pol Espargaro is, sőt az osztrákok új szatellit alakulata, a Tech3 KTM is Sepangban lesz Hafizh Syahrinnal és Miguel Oliveirával. Az Aprilia is hasonlóan jár el: a tesztelőnek szerződtetett Bradley Smith fog körözni az első két nap során, vasárnap pedig Aleix Espargaro és Andrea Iannone is munkához lát.

A másik négy gyártó természetesen csak a tesztversenyzőire számíthat: a Hondát Stefan Bradl fogja segíteni – a német egyébként a jövő heti teszten a sajkacsonttörés miatt hiányzó Jorge Lorenzót helyettesíti majd –, míg a Ducati Michele Pirro, a Suzuki pedig Sylvain Guintoli szolgálataira számíthat majd. A Yamaha a Motorsport.com értesülései szerint három versenyzőt is bevet: Jonas Folger lesz az egyik, aki bejáratja az M1-est, de állítólag mellette két japán, Katsuyuki Nakasuga és Kohta Nozane is lehetőséget kap. A shakedown-teszt tehát péntektől vasárnapig tart, ám a hivatalos gyakorlással ellentétben ezúttal még nem lesz hivatalos időmérés Sepangban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: