DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Rossi: Mindenki fél a motoron – talán kivéve Marquezt

A kilencszeres világbajnok elmondása szerint még mindig érez félelmet, ha motorra ül. Szerinte mindenki így van ezzel. Vagy mégsem?

Pontosan egy hónap múlva, február 16-án tölti be Valentino Rossi a 40. életévét. Rendhagyó szám, ugyanis kevés motoros versenyzett ilyen idősen a királykategóriában. A „Doktor” tapasztalatairól osztott meg érdekes gondolatokat kedden a Radio Deejaynek adott interjújában: „Mindig ez volt az álmom, hogy a MotoGP-ben versenyezhessek. Annyira távoli volt, sosem gondolkodtam rajta, hogy mennyi ideig versenyzem majd… de azt sem gondoltam, hogy 40 éves koromban még itt leszek. Manapság ez rendhagyó. De talán teszek valamit, amit a jövőben mások is fognak. A legfontosabb az, hogy versenyképes maradjon az ember” – magyarázza Rossi.

rossi-fel-marquez nem



„A tapasztalat nagyon fontos, amikor arról van szó, jól ismered-e a pályát és hogyan kell jól felkészülni a versenyre. Egy fiatal versenyző sokkal inkább szívből motorozik, sokkal bátrabb. Mikor fiatal vagy, nem félsz annyira a bukástól. És ha elesel, normális esetben kevés fájdalmat érzel, vagy legalábbis hamarabb leszel újra jól. Ha megsérülsz, rögtön a motoron akarsz lenni újra. Talán ez az, ami kikapcsol egy versenyzőt.”

Rossi meg van róla győződve, hogy a félelem hozzátartozik a versenyzéshez: „Szerintem mindenki fél, valaki kevésbé, valaki jobban, amikor felül a motorra. Én legalábbis félek. A rajt előtt ezt figyelembe kell venni. Utána attól függ, hogyan reagálsz: épp olyan napod van, amikor úgy érzed, mindent meg tudsz csinálni, vagy egyszerűen kicsit nyugodtabban vágsz neki a dolognak. De fontos, hogy legyen valamennyi félelem. Nem őrültek vagyunk, akik bekötött szemmel felszállnak a motorra és gázt adnak. Bár egyesek talán igen” – tette hozzá nevetve a Doktor.

„Minél nagyobb a motor, annál jobban kell figyelni. A Moto2 és Moto3-as kategóriákban a versenyzők még legtöbbször őrültebbek: 20 évesek és ki akarják próbálni magukat. Általában a legbátrabbak Malajziából, Japánból és erről a környékről jönnek. Ha hajlandók nagyobb kockázatot vállalni, akkor a limit is magasabban lesz számukra. Már csak azért is, mert kiskoruk óta ott versenyeznek, ahonnan származnak. A britek például nedves aszfalton vagy extrém körülmények között erősek, ahogy az ausztrálok is.”

Rossit megkérdezték Marquezzel kapcsolatban is, aki lélegzetelállító manővereivel ejti ámulatba a közönséget:„Marquez az egyik, aki sokat kockáztat. Nagyon, nagyon bátor, talán pont annyira, hogy egyáltalán nem fél. Gyakran bukik, mindig a határait keresi. De ez valóban jó és még csak 25 éves. Hihetetlen mentéseket produkál a motorral, elesik, feláll, letörli a piszkot a ruhájáról, visszateszi a vállát a helyére és indul a második motorjáért.”

Írta: Dányi Gyöngyi

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: