DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Speciális hátsó gumikkal készül Buriramra a Michelin

Először látogat a MotoGP mezőnye nagydíjhétvége keretein belül a Chang International Circuit versenypályára, így a francia gumigyártó is igyekezett a lehető legjobban felkészülni a speciális körülményekre.

Februárban három tesztnap állt a csapatok és a versenyzők rendelkezésére, hogy megismerkedjenek a gyorsaságimotoros-vb naptárába újonnan bekerülő burirami pályával, de természetesen nemcsak ők, hanem a Michelin is igyekezett rengeteg adatot gyűjteni az új helyszínről. Ennek eredményeképp pedig speciálisan a thaiföldi pálya sajátosságaihoz gyártott slick hátsó gumikat szállítanak a hétvégére: két közepes, valamint egy-egy lágy és kemény keverékkel látják el az istállók, amelyek egytől egyig aszimmetrikusak lesznek, a jobb szélén keményebb keverékkel, köszönhetően annak, hogy a Chang International Circuit hét jobbkanyarja mellett csak öt balos található.

motogp-specialis-hatsogumi



„Rengeteg értékes információt gyűjtöttünk a burirami előszezoni teszt során. Speciális hátsó gumikat viszünk a versenyre, amelyeket kifejezetten erre a pályára készítettünk – ahogy tettük azt Ausztria vagy Ausztrália esetén, mivel ezek eléggé szokatlan pályák, így különleges abroncsokat igényelnek. Ezek teljesen új gumik, amelyeket a teszt után terveztük, de még azt megelőzően, hogy le kellett adnunk a kiosztást a szezonra. Szóval két közepes keverékünk lesz, ami segíteni fog abban, hogy megtaláljuk a megfelelő keveréket a pályához, valamint a jövő évi kiosztásban is. Emellett a versenyzők is ki tudják választani a számukra legjobb opciót a motorjukhoz” – nyilatkozta Piero Taramasso, a Michelin kétkerekű motorsportokért felelős részlegének vezetője.

Ami az első abroncsokat illeti: ott a francia cég a szokásos három opciót kínálja majd, s mind a lágy, a közepes és a kemény keverékű gumi szimmetrikus összetételű lesz. Viszont ahogy az a Michelin közleményében is szerepel: könnyen lehet, hogy a slickekre nem is lesz sokszor szükség, elvégre Thaiföldön épp most tart a monszunidőszak, a gumigyártó azonban az esőgumikkal is felkészült a MotoGP történetének első burirami futamára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: