DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Dovizioso kettős győzelemre vezette a Ducatit

Sokáig állóháborút láthattunk az élen a Cseh Nagydíjon, az utolsó körökre azonban felpörögtek az események: Dovizioso kivédekezte csapattársa támadásait, akit Marquez is szorongatott, a címvédőnek azonban be kellett érnie a dobogó alsó fokával.

A korábbi napoknál hűvösebb és felhősebb időben vágott neki a MotoGP mezőnye a Cseh Nagydíjnak, amelynek rajtrácsán nem láthattuk a délelőtt kulcscsonttörést szenvedő Pol Espargarót. A pole-ból Andrea Dovizioso rajtolhatott, az első körben azonban többször is helyet cseréltek Valentino Rossival az élen. Hátrébb történt egy hármas baleset: Stefan Bradl, Bradley Smith és Maverick Vinales triója zúgott ki együtt a sóderágyba. Az elejében közben Marc Marquez igyekezett elmenni Rossi mellett, ám ennek az lett a vége, hogy Jorge Lorenzo is a címvédő elé került.

 dovi-action-2018



Az élmezőny egyáltalán nem diktált nagy tempót az első körökben, tulajdonképpen csak gumit spórolva vonatkoztak egymás mögött, így Tito Rabattal bezárólag teljesen együtt haladt az első tizenegy helyezett. Marquez azért visszavette a harmadik helyet Lorenzótól, a ducatis azonban nem sokkal később visszatámadott, az élen pedig a táv harmadánál Rossi is megelőzte Doviziosót. Ellógni azonban az élmenőkkel ellentétben elölre nem kemény, hanem közepes keveréket választó yamahás sem tudott, sőt féltávnál előbb Dovizioso, majd Marquez is lenyomta a „Doktort”.

Ahogy haladtunk előre, úgy látszódtak beigazolódni Rossi versenytempós aggodalmai: előbb Cal Crutchlow, majd Lorenzo is átlépett rajta. Ők ketten amúgy a harmadik helyért csatáztak, miközben az elsőért sokáig állóháború zajlott Dovizioso és Marquez között. Négy körrel a vége előtt aztán Lorenzo támadta meg a párost, Marquezt meg is előzte, Dovizioso azonban válaszolni tudott csapattársa kísérletére. Lorenzo az utolsó előtti körben is próbálkozott, az olasz azonban azonnal visszavette spanyol kollégájától a vezetést.

Az utolsó körre lélegzetvételnyi előnnyel fordult Dovizioso, s miután a két spanyol egymással volt elfoglalva mögötte, ez már ki is tartott a leintésig: a katari idénynyitó után tudott ismét győzni az olasz! A Ducati kettős sikernek örülhetett Lorenzo második helyének köszönhetően, méghozzá olyan pályán, ahol 2010 óta dobogóra sem tudtak állni. Marqueznek ezúttal be kellett érnie a harmadik hellyel, megelőzve az utolsó kanyarban Crutchlow-t lenyomó Rossit – a Yamaha idén először nem delegált versenyzőt a pódiumra. Danilo Petrucci lett a hatodik, Johann Zarco a hetedik, a top10-et pedig Dani Pedrosa, Alvaro Bautista és Andrea Iannone tette teljessé – folytatás jövő hétvégén Spielbergben.

 motogp-brno-eredmeny

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: