DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Motor

Lorenzo duplázott a Ducatival, Marquez és Rossi a dobogón

Csak az elején engedte ki kezéből a vezetést az ötszörös világbajnok, aki Mugello után most sem talált legyőzőre. Mellette a vb-éllovas és legközelebbi üldözője állhatott még fel a pódiumra.

Két héttel első ducatis győzelme után először indulhatott a pole-ból a bolognai gyártó színeiben Jorge Lorenzo a Katalán Nagydíjon. A startot azonban ezúttal nem ő, hanem Marc Marquez kapta el a legjobban, sőt még Andrea Iannone is elment Lorenzo mellett. A suzukis aztán Marquez mellett is bepróbálkozott, de szélesen fordult, ezt kihasználva a ducatis visszaelőzte. Sőt, a második kör elején Lorenzo repsolos honfitársát is lenyomta, így gyorsan visszaállt az élre, mögötte Marquez, Andrea Dovizioso, Valentino Rossi, Iannone sorrendben következtek a többiek.

Az üldözők próbálták tartani Lorenzo tempóját, de ez csak Marqueznek sikerült huzamosabb ideig, Dovizioso és Rossi fokozatosan szakadt le a vezető párosról. A Ducati olasz motorosa ráadásul nagyjából a táv harmadánál el is csúszott az 5-ös kanyarban, így végleg egyedül maradt az éllovas duó, Rossi pedig feljött a harmadik pozícióba. Ráadásul ezután Marquez is kezdett lemaradni Lorenzóról, pedig a hondás az élmezőnyből egyedüliként a kemény keverékű első és hátsó gumira szavazott.

lorenzo-portre-2018



Az élen ezután már nem láthattunk csatát, így az izgalmakat a középmezőny küzdelmei, így például Dani Pedrosa és Cal Crutchlow oda-vissza előzései szolgáltatták, míg hátrébb egy páros esés borzolta a kedélyeket: Takaaki Nakagami csúszott el, magával sodorva Bradley Smitht is. Nem sokkal később Tito Rabat élt át meleg pillanatokat, szó szerint: a spanyol alatt lángolni kezdett a Ducati, így kénytelen volt félreállni.

Lorenzo eközben senkitől sem zavartatva, kényelmes két másodperces előnnyel motorozott az élen, s végül magabiztosan húzta be zsinórban második győzelmét a Ducatival. Marquez lett a második, Rossi pedig a harmadik, azaz három különböző gyártó képviselői állhattak a dobogóra, előbbi ráadásul ezáltal növelte előnyét fő összetettbeli kihívóival szemben. A negyedik helyet Crutchlow zsebelte be, miután lenyomta Pedrosát, akit a végén még az ismét roppant gyengén kezdő, de később magára találó Maverick Vinales is majdnem elkapott. A top10-be Johann Zarco, Danilo Petrucci, Alvaro Bautista és Iannone fért még be, összesen tizennégyen látták meg a kockás zászlót. Folytatás két hét múlva a legendás Assenben.

motogp-catalunya-2018-eredmeny

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: