DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Vinales vette át a vezetést, nagy nevek a Q1-ben

A hajrára gyorsult fel a mezőny a harmadik Le Mans-i szabadedzésen szombat délelőtt, a legjobb kört Maverick Vinales érte el, megelőzve Marc Marquezt és Valentino Rossit. Ismét rengeteg bukás volt a tréningen, a legjobb tízbe végül Crutchlow, Petrucci, Rins és Pedrosa sem került be.

Sem Cal Crutchlow, sem Danilo Petrucci, de a két Suzuki sem lehetett nyugodt a harmadik szabadedzés előtt, hiszen a pénteki nap során egyikük sem tudott bekerülni a legjobb tíz közé. Alig gördült pályára a mezőny, máris megtörtént az első bukás: Xavier Simeon dobta el a motort az első sikánnál, ez a pont már a tegnapi nap folyamán is sok gondot okozott a motorosoknak.

motogp-vinales-spain



Marc Marquez szokás szerint bemutatott egy nagy mentést, majd a tegnapi napot a hetedik pozícióban záró Pol Espargaro landolt a kavicságyban. A következő áldozat Dani Pedrosa volt, akin a tizenkettes kanyar fogott ki. Crutchlow és Tito Rabat is javított, tíz perccel az edzés leintése előtt a Suzukik és Jorge Lorenzo sem állt továbbjutó pozícióban, a spanyol ráadásul egy ízben nem állt félre időben Alex Rins elől, aminek a suzukis érthető módon nem nagyon örült.

A hajrában Marquezen is kifogott az első sikán, a címvédő egyik légterelő elemét hátrahagyva folytatta a körözést. Petruccinak és Lorenzónak is sikerült javítania, Thomas Lüthinek pedig a szombati napra is jutott egy bukás. Iannone felgyorsult a legvégére és beverekedte magát a top10-be, Zarco pedig megfutotta a hétvége leggyorsabb körét.

A francia idejét a gyári Yamahák múlták felül, Rossit és Vinalest csupán egyetlen ezred választotta el, Marquez javított, de végül Vinales érte el a legjobb időt a Le Mans-i pályán. Crutchlow, Petrucci, Rins és Pedrosa sem került a legjobb tíz közé, így nekik részt kell venniük a Q1-ben is. Smith mutatta be a tréning utolsó esését, a britet felülvizsgálatra be is kellett szállítani az orvosi központba.

 

motogp-lemans-fp

A három szabadedzés összesített eredménye:
motogp-lemans-ossz

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: