DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Rossiék nem hergelhetik fel a szurkolókat

Nem csillapodnak a kedélyek a Rossi-Marquez ügyben – olyannyira, hogy a motorsport egyik legbefolyásosabb szereplője, a FIM elnöke is rendre intette a szembenálló feleket.

Az előző versenyhétvégén nagy port kavart Marc Marquez és Valentino Rossi ütközése, aminek következtében az olasz elcsúszott, a spanyolt pedig időbüntetéssel sújtották. Miután a hondás megpróbált elnézést kérni, Rossi barátja, Alessio „Uccio” Salucci kitessékelte őt a Yamaha bokszából. Ezt követően mindkét versenyző nyilatkozatában ellentétes véleményt fogalmazott meg az esetet illetően. Úgy tűnik a marakodás nem hagy egyhamar alá. Ezt belátta Vito Ippolito, a FIM elnöke is, akinek a Corriere dello Sporttal beszélgetett erről:

marquez-rossi-argentina-baleset-2018



„Nagyon nem tetszik nekünk az, hogy Marc azt mondta, úgy fog versenyezni, mint eddig. Illetve az sem tetszik, hogy Valentino a közösségi média felületén azt nyilatkozta: ’Ez egy nehéz verseny volt, amit tönkretett egy veszélyes versenyző’. Nem hergelhetik fel a szurkolókat, mindkettőjüknek le kell nyugodnia. Azért dolgoztuk át a szabályokat, hogy a versenyzők érezzék a versenyigazgatás fennhatóságát. Nem szabad, hogy azt higgyék, ők hozhatják meg a saját szabályaikat” – mondta a Nemzetközi Motorsport Szövetség elnőke.

A büntetőpontok rendszerének kivezetése is szóba került az interjú során: „Én harcoltam ezért. Mint ismeretes, arra voltak csak jók, hogy Rossinak 2015-ben Valenciában a mezőny végéről kelljen rajtolnia. Az év utolsó versenyén meg kellett fizetnie a büntetőpontjaiért, ahelyett, hogy Malajziában egyszerűen egy áthajtásos büntetéssel elintézettnek tekintettük volna a dolgot. Ez a szabály elvette a felelősöktől a döntéshozás szükségességét, mivel a büntetések automatikusan történtek. Pontosan úgy, mint az autósportban. A mi sportunkban viszont minden esetről külön döntést kell hoznunk” – fogalmazott Ippolito, utalva arra, hogy épp a sepangi incidens hatására 2016 óta külön felügyelői panel dönt a szankciókról, nem pedig a versenyirányítás.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: