DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Rossi az elektronikát okolja a lemaradásért

Az olasz motoros szerint ezen a téren jár előrébb a Honda és a Ducati, de úgy érzi, a Yamaha felismerte a hibát. A „Doktor” reméli, hogy a problémák ellenére lehet esélyük a vb-címre idén.

A Yamaha gyakorlatilag a tavalyi szezon második harmada óta küszködik: bár vannak villanásaik, összességében rendkívül hullámzó a teljesítményünk, gyakran beleszürkülnek a középmezőny elejébe. A hangvillások rendre a hátsó tapadásra panaszkodnak: eleinte a 2017-es vázban keresték a problémáik okát, majd az idei téli teszteken az elektronika került a kritikák középpontjába a versenyzők részéről. Különösen Valentino Rossi hangsúlyozta, hogy ez az a terület, ahol két fő riválisuk, a Honda és a Ducati előttük jár – a Katari Nagydíjat ennek ellenére harmadik helyen záró olasz most ismét megerősítette ezt az álláspontját:

rossi-yamaha-katar-motogp-2



„Amiben a Honda és a Ducati jobb munkát végzett, hogy több időt, szakembert és pénzt fordítottak az elektronikára, amely téren mi viszont szenvedünk. A Yamahának gyorsan fel kell ezt ismernie és ledolgozni a hátrányunkat. Úgy érzem, most már megértettük ezt, de még mindig lemaradásban vagyunk. Ezekre a területekre külön csoportot kell felállítani, hogy a lehető legtöbbet kihozhassuk belőlük. Ebben talán hibázott a Yamaha. Lesznek olyan pályák, ahol emiatt küzdeni fogunk a hátsó tapadással, és ezért hátrányban leszünk a többiekhez képest. De remélem és hiszem, hogy a 2018-as motorral már kevésbé fogunk szenvedni ezzel.”

Bár a Yamaha gondjai nem szűntek még meg teljesen, Rossi bízik benne, hogy ennek ellenére ő és csapattársa, Maverick Vinales is ott lehetnek a vb-esélyesek között: „Tavaly elvesztettük a motor addigi előnyeit, csak szenvedtünk azokon a területeken. Most továbbra is vannak hibáink, de találtunk biztató dolgokat is. 2017-ben Maverick és én a harmadik és az ötödik helyen végeztünk a bajnokságban, s a szezon közepéig harcban voltunk az év végi elsőségért. Most többre lehetünk képesek, mert erősebbek vagyunk, szóval legalább megpróbálhatunk harcba szállni a vb-címért” – vélekedett a 39 éves versenyző, akinek szavait a Motorsport.com szakoldal idézi.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: