DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Miért Syahrint ültette Folger helyére a Tech 3?

A Tech3 Yamaha csapatmenedzsere saját bevallása szerint is rizikós döntést hozott a maláj motoros leigazolásával, ám a szakember szeret kockázatot vállalni, és úgy érzi, bejött a lépés.

Miután Jonas Folger januárban bejelentette, hogy betegség miatt a teljes 2018-as idényt kihagyja, nehéz helyzetbe került Herve Poncharal csapata, hiszen alig pár héttel a szezonnyitó előtt kellett helyettest találniuk. A választás végül a Moto2-ben dobogós helyezésekig jutó Hafizh Syahrinra esett, aki gyorsan felvette a MotoGP ritmusát, s a katari futamon két pontot szerezve a 14. helyen ért célba. A Tech3 Yamaha menedzsere a MotoGP.com weboldalnak mesélt arról, miért is döntött az ifjú maláj versenyző mellett:

„Ahogy Ralf Waldmann szokta mondani – Isten nyugosztalja –, nagyon vékony határvonal választja el a hőst a lúzertől. Amikor kiválasztunk egy versenyzőt, abban mindig van kockázati tényező. De szeretem azokat az embereket, akik kockázatot vállalnak, és én is ilyen vagyok. A versenyzés világában fontos, hogy szeressük a kihívást – ha nem így van, akkor rossz helyen vagyunk.”



 „A gyári istállók csapatmenedzserei választhatják ki a legjobb motorosokat, mert nekik több pénzük van ahhoz, hogy meg is fizessék őket, ráadásul övék a legjobb motor is, amelyet folyamatosan fejlesztenek is. De ez nem jelent problémát számunkra: ahelyett, hogy egy top versenyzőt igazolnék, mivel arra nincs lehetőségem, inkább kockázatot vállalok egy olyannal, aki érdekesnek ígérkezik” – fogalmazott Poncharal.

„Találkoztam Ahmad Razalival, a sepangi pálya vezetőjével, és mondtam neki, hogy van egy őrült ötletem: mit szólna Syahrinhoz a MotoGP-ben? Azt hitte, viccelek. A szponzoraink és a beszállítóink azt kérdezték, kiről beszélek, mert még soha nem hallottak róla. Onnantól kezdve meg kellett győznöm mindenkit, hogy jó motoros – és akkor is folytattam volna, ha nagyobb ellenállásba ütközöm.”

Egy forduló elteltével így értékelte a döntést a szakember: „Igazán elégedett vagyok. Nem azt mondom, hogy ő lesz a leggyorsabb, de jól teljesít. Szeretek olyan versenyzőket választani, akik nem annyira ismertek, de tavaly láthattuk, hogy megvan benne a szikra. Tavaly többször is csatázott Xavi Vierge ellen, és láttam, hogy van potenciál benne. Ki kellett próbálnom, nem szeretem a nyilvánvaló választásokat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: