DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Marqueznek kevesebb kockázatot kell vállalnia, különben megsérül

Kevin Schwantz szerint hihetetlen, amire a MotoGP regnáló világbajnoka képes a motoron, de vissza kell fognia magát, ha nem akar egyszer komolyabban megsérülni. A repsolosnak is ez az egyik célkitűzése 2018-ra.

Marc Marquez versenyzésének egyik legfőbb jellemzője, hogy szinte folyamatosan a határon motorozik, ez viszont azzal járt például 2017-ben, hogy csak Sam Lowes gyűjtött be több bukást nála a MotoGP-sek közül – más kérdés, hogy a világbajnok mindössze kétszer esett el versenyen. Kevin Schwantz szerint a repsolosnak kissé óvatosabbnak kellene lennie, különben előbb-utóbb egy komolyabb sérülést is összeszedhet, hiába volt eddig többnyire szerencsés a baleseteinél:

marquez-bukas-2017



„Meg kell találni a módját, hogy keményen motorozzon, de közben csökkentse is a kockázatot, különben egyszer megsérülhet” – nyilatkozta az 1993-as 500 köbcentis világbajnok a Motorsport.com szakoldalnak. „Lehet, hogy csak a kulcscsontját töri el vagy még kevésbé fontos dolgot, de az is visszalassíthatja. Minden egyes körben a határon motorozik. Ha végig száz százalékot nyújt, könnyebben hibázik, de az is igaz, hogy így lehet felfedezni, mire is képes a motor, ez 95 vagy 96 százaléknál nem megy.”

„Szerencsés volt, mert volt néhány komoly balesete 2017-ben, de egyszer sem sérült meg” – mondta Schwantz, aki így is elismerte Marquez elképesztő képességeit: „Rájött, hogyan hozhatja ki a legtöbbet a Hondából, és alkalmazkodott a stílusával a géphez. Élvezet nézni, ahogy motorozik, mert minden egyes körben hihetetlen dolgokat művel. Beszéltem Livio Suppóval (a Repsol Honda nemrég távozott csapatvezetője – a szerk.), aki azt mondta: ’nehéz elhinni, mire képes’. Ha megnézzük a motorozását, azonnal látszik, milyen elképesztő versenyző.”

A rengeteg eséssel kapcsolatban maga Marquez is megszólalt a 2017-es idény végén: a hondás is azt szeretné elérni, hogy a következő szezonban kevesebbszer bukjon. „Mindig is önkritikus voltam magammal szemben, a cél pedig a következő évre, hogy megőrizzem a tempómat, de kevesebb bukás kíséretében” – jelentette ki a címvédő. „És nem akarok ugyanolyan hibákat elkövetni, mint például az argentin futamon. Télen át fogom gondolni ezeket. Mindig már az első szabadedzéstől kezdve keményen húzom a gázt. Természetesen ezen változtathatunk a jövőben.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: