DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Lorenzóval is szenvedett volna a Yamaha

Sem Lin Jarvis, sem Valentino Rossi nem érzi úgy, hogy az okozta volna az idei vergődésüket, hogy az ötszörös világbajnok átigazolt a Ducatihoz: a „Doktor” szerint ez csak véletlen egybeesés.

Jorge Lorenzo a 2016-os évad végén távozott a Yamahától, helyére pedig Maverick Vinales érkezett a Suzukitól. Bár a spanyol eleinte parádésan szerepelt a hangvillásokkal, nagyjából a szezon harmadától kezdve a teljes gyári alakulat szenvedni kezdett a motorral, amelynek meglehetősen hullámzó eredmények lettek a következményei, s végül 2007 óta először nem fért be egyik versenyzőjük sem az első kettőbe az év végi értékelésnél. Lin Jarvis szerint azonban Lorenzóval is ugyanilyen problémáik lettek volna:

vinales-lorenzo-yamaha-motogp-1



„Hogy hiányzott-e ilyen szempontból Lorenzo? Nem” – idézi a csapatvezető szavait a Motorsport.com szakoldal. „Természetesen szoros volt a kapcsolatunk Jorgével, három vb-címet nyert velük, szóval rengeteg kellemes emlékünk van róla, amik előjönnek, amikor meglátjuk őt a paddockban. De szerintem vele is ugyanezekkel a problémákkal szembesültünk volna, amelyek hátráltattak minket idén. Érzelmi szempontból hiányzik, de teljesítmény szempontjából nem hiszem. Maverick remek szezont futott nálunk, harmadikként végzett, komolyat lépett előre. Valószínűleg jobban teljesített volna, ha jobb gépet adunk alá. A Jorgével elért eredmények nagyszerűek voltak, de most már elváltak az útjaink, és ez rendben is van.”

Jarvishoz hasonlóan Valentino Rossi sem gondolja, hogy más lett volna a helyzet, ha Vinales helyett Lorenzo a csapattársa idén is: „Gondolkodtam én is rajta, de ez szerintem csak véletlen. Tavaly Valenciában, amikor Lorenzo átment a Ducatihoz, én meg kedden felültem az új motorra, azt mondtam neki, nem igazán tetszik a gép. Másrészt viszont Vinales nagyon gyors volt vele. Ha Lorenzo ült volna rajta, lehet, hogy egyetértett volna velem, de nem hiszem, hogy a távozása lett volna az oka az idei szenvedésünknek. Szerintem a legfőbb hiba az volt, hogy ezt a motort azzal a céllal csinálták, hogy megoldjon olyan problémákat, amelyeket végül nem oldott meg.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: