DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Angel Nieto Teamre nevezi át csapatát Jorge ’Aspar’ Martinez

A néhány hónapja elhunyt Angel Nieto nevét fogja viselni ezentúl az Aspar Team a MotoGP-ben, a legendás spanyol klasszis legidősebb fia, Gelete Nieto pedig csapatigazgatóként veszi kezébe az irányítást.

Angel Nieto még a nyáron szenvedett közúti balesetet quadozás közben, amely következtében belehalt agyi sérüléseibe. A 13-szoros – vagy ahogy babonából ő magát mindig aposztrofálni szokta: a 12+1-szeres – világbajnok régi barátja és egykori ellenfele volt Jorge ’Aspar’ Martineznek, aki úgy döntött, hogy azzal állít emléket a 70 évesen elhunyt spanyol legendának, hogy átnevezi a csapatát Angel Nieto Teamre.

Sőt, emellett a gyorsaságimotoros-vb történetének második legtöbb címet szerző versenyzőjének legidősebb fia, Gelete Nieto csapatigazgatóként csatlakozik az alakulathoz. Mindez persze azt nem érinti, hogy változatlanul Alvaro Bautista és Karel Abraham fog náluk versenyezni 2018-ban, méghozzá Ducatikkal (a Moto3-ban Andrea Migno és Albert Arenas képviseli majd a színeiket KTM-ek nyergében).



Az Aspar Team és a Nieto család között eleve szoros volt a kötelék, hiszen Gelete is Martinez istállójában szerepelt először a világbajnokság mezőnyében, ahogy később Pablo és az unokaöcs Fonsi is: előbbi futamgyőzelmet is szerzett a 2003-as Portugál Nagydíjon a 125-ösök között, míg utóbbi 2002-ben második lett a 250 köbcentis kategória összetett pontversenyében.

„Nagyon sokat tudtunk tanulni mellette: Angel rengeteg embernek segített, köztük nekem is, így fontos része volt az életemnek, ahogy a fiai, Gelete és Pablo, valamint az unokaöccse, Fonsi is. Angel különösen izgatott volt az egész projektünket illetően. Annyira bízott bennünk, hogy Gelete nálunk kezdte meg a karrierjét: azt mondta nekem, hogy tudja, hogy nálam tanulni fog. Elképesztő büszkeséggel tölt el, hogy továbbra is tisztelettel adózhatunk az emléke előtt, és hogy a legidősebb fia kezébe kerül a projekt, aki az egyik első versenyzője volt a csapatomnak.”

Gelete Nieto, az átnevezett alakulat új csapatvezetője így fogalmazott: „Jorge ’Aspar’ Martinezzel tettem meg az első lépéseket a versenyzés világában, ő vezetett el a dobogó legfelső fokáig az európai és spanyol bajnokságokban. Mindig is fontos ember volt a családunk számára, és most mellette kezdhetem el egy újabb fejezetét a karrieremnek egy olyan csapatban, amely az apám nevét fogja viselni. 2016-ban töltötte az 50. évét a világbajnokság paddockjában, és biztos vagyok benne, hogy még jó pár évig itt szeretett volna lenni. A motorok jelentették az életét, ezzel a csapattal pedig továbbra is részese lesz ennek a nagyszerű szenvedélynek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: