DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Motor

Még egy ilyen szezon elfogadhatatlan Lorenzótól

Ducatis főmérnöke szerint ugyan összességében pozitív a 2017-es esztendő mérlege a spanyolnak, de azt ő is tudja, hogy ha jövőre ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek, mint idén, már nem lesz kifogásuk.

Felemás első ducatis idényen van túl Jorge Lorenzo: nagyon nehezen indult a spanyol számára a szezon, s bár a későbbiekben egyre versenyképesebbnek bizonyult és több dobogós helyezést is szerzett, összességében így is elmaradt a várakozásoktól, miközben csapattársa, Andrea Dovizioso a végsőkig harcban volt a vb-címért Marc Marquezzel. Az összetett tabellán hetedik helyen záró motoros főmérnöke, Christian Gabarrini, aki korábban Casey Stonert is vb-győzelemig vezette, valamint Jack Millerrel is dolgozott, így vélekedett Lorenzo 2017-es évéről:

lorenzo-2017-szezon



„Összességében pozitív a mérleg” – idézi szavait a Motorsport.com. „Az idő előrehaladtával változtak a céljaink. A szezon elején arra koncentráltunk, hogy Jorge önbizalmat gyűjtsön a motoron. Később folyamatosan a top5-ben kellett végeznie, a legvégén pedig a győzelemért kellett harcolnia, függetlenül a körülményektől. Az utolsó futamokon ott volt az élmezőnybe, és szerintem további két versennyel el is értük volna a célt. Ha jövőre is ugyanazokkal a problémákkal szembesülünk, mint 2017-ben, nem lesznek kifogásaink. Még egy ilyen szezon elfogadhatatlan lenne.”

Gabarrini szerint miközben Lorenzo egyre jobban alkalmazkodott a Desmosedicihez, nem veszítette el a Yamahánál megszokott sima motorozási stílusát: „Jorge képes volt alkalmazkodni a stílusával, hogy ki tudja aknázni a motor erősségeit. Rengeteg erőt fektetett olyan dolgokba, amelyek nem jöttek maguktól, annak érdekében, hogy gyors legyen. A Yamahán mindig pontosan tudta, hogyan fog reagálni a motor, és ugyanezt kellett megtanulnia a Ducatin is. Viszont emiatt nem adta fel a stílusának a lényegét, csupán alkalmazkodott vele” – vélekedett a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: