DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

MotoGP: Ki hogyan lehet világbajnok Valenciában?

21 pont – ennyi a különbség Marc Marquez és Andrea Dovizioso között a hétvégi szezonzárót megelőzően, azaz a ducatisnak tulajdonképpen csak matematikai esélye van a címre. De van esélye, mi pedig összeszedtük az összes lehetséges forgatókönyvet.

Marc Marquez 21 pontos előnnyel várhatja a Valenciai Nagydíjat Andrea Doviziosóval szemben, miközben a harmadik helyen álló Maverick Vinales már Phillip Island után elveszítette az esélyét a világbajnoki győzelemre. Persze Dovizioso sansza is tulajdonképpen már csak matematikai, hiszen az évadzáró versenyen 25 vb-egység szerezhető, azaz Marqueznek már elég ötöt bezsebelnie ahhoz, hogy hatodszor – a legnagyobbak között negyedszer – is ő legyen a világbajnok.

motogp-vilagbajnok-eselyek-2017



Ez azt jelenti, hogy a Repsol Honda motorosának egy 11. hely már mindenképp elegendő a végső sikerhez. Viszont egyúttal az is elmondható, hogy ducatis ellenfelének viszont kötelező nyernie, s még akkor is csak abban az esetben örülhet, ha a spanyol kiszorul az első tizenegy helyezett közül (ami a formája alapján nagyjából egyet jelent a kiesésével). Amennyiben Dovizioso nyer, miközben Marquez 12. lesz, pontegyenlőség alakul, ám ekkor az olasz győzne, köszönhetően annak, hogy hét elsősége lenne riválisa hat diadalával szemben.

Az alábbiakban mutatjuk szövegesen és egy táblázat formájában is, hogy a különböző forgatókönyvek kinek kedveznek. Utóbbi alapján jól látszik, hogy a 241 lehetséges esetből – ha a pontszerzőzónán kívüli célba érést vagy kiesést egynek számoljuk, függetlenül a helyezéstől, ami persze torzítja a konkrét arányokat – mindössze öt kedvez Doviziosónak, ami alig több mint kétszázalékos esély. Persze a motorsport attól motorsport, hogy bármi megtörténhet

Marquez a világbajnok, ha:

- az első 11 helyezett között végez

- Dovizioso nem nyer

Dovizioso a világbajnok, ha:

- nyer, miközben Marquez legfeljebb 12.

Íme, mindez táblázatos formában:

motogp-vilagbajnok-eselyek-tablazat

A vízszintes tengelyen jelöltük Marquez, a függőlegesen Dovizioso helyezéseit: a narancssárga jelzésű esetek a spanyolnak, a piros színűek az olasznak kedveznek
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: