DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Marquez nyerte az év versenyét Rossiék előtt

Elképesztő izgalmakat hozott a MotoGP Ausztrál Nagydíja: egészen a hajráig nyolcan haladtak teljesen együtt az élen, folyamatosan oda-vissza előzgetve egymást. A győzelmet végül a címvédő húzta be Rossi és Vinales előtt, miközben Dovizioso a top10-be sem fért be a nagyon szenvedő Ducatival.

Bár a kisebb kategóriák versenyeit meg-megzavarta az eső, teljesen napos időben és száraz pályán startolt el a MotoGP Ausztrál Nagydíja, amelyen Marc Marquez sorozatban negyedszer indulhatott a pole-ból. A startnál azonban Jack Miller lőtt ki a legjobban: az ötödik helyről azonnal az élre ugrott, s hét-nyolc tizedre el is húzott a repsolostól, aki mögött Maverick Vinales, Valentino Rossi, Johann Zarco sorrendben következtek a Yamahák. Akik aztán Marquezzel is kibabráltak: Vinales megelőzte a címvédőt, és Zarco is bepróbálkozott, a két motor azonban összeért, ezt pedig Rossi tudta kihasználni. Mindeközben Andrea Dovizioso számára borzalmasan indult a verseny: szélesen fordult az egyik kanyarban, így visszaesett a mezőny utolsó szakaszába.

Néhány kör elteltével aztán véget ért Miller hazai pünkösdi királysága: a három yamahás és Marquez is bedarálta, a vezetést pedig Rossi ragadta magához. Nem sokkal később azonban az olasz is hibázott az egyik kanyarban, így Zarco állt az élre, s még Marquez is megelőzte a „Doktort”. Az első nyolcas azonban teljesen együtt haladt: Zarco, Marquez, Rossi, Miller, Vinales, Iannone, Crutchlow és Rins két-három tizedre követte egymást. Ráadásul nem is csak vonatoztak egymás mögött, hanem több oda-vissza előzést is láthattunk a versenyzők között – igazi Moto3-as hangulata volt a versenynek!



Valamivel túl a féltávon Zarco és Rossi csatázott az első helyért, miközben Marquez egy ideig az ötödik helyre is visszaszorult, köszönhetően Iannone Suzukijának. Nem sokkal később aztán már Vinales vezetett, Marquez pedig Rossit taszajtotta meg kissé a küzdelem hevében. Két kör sem telt el, s a Yamaha spanyolja visszaesett az élboly végére, miközben Marquez kaparintotta meg az első helyet, nyomában Rossival és Zarcóval. Ők aztán Iannonével kiegészülve lélegzetvételnyi előnyre tettek szert a többiekkel szemben, így a fináléra négyfősre olvadt az első csoport.

Az utolsó három-négy körben aztán a többiek csatáját kihasználva Marquez ellógott, így végül viszonylag megnyugtató előnnyel futott be az első helyen, idei hatodik győzelmét aratva. A Yamahák egészen a befutóig hatalmas csatát vívtak a dobogós pozíciókért: végül Rossi lett a második, Vinales pedig a harmadik Zarco előtt, de csak ezredek választották el egymástól őket. Crutchlow végzett az ötödik helyen, megelőzve Iannonét, Millert és Rinst, a top10-et pedig a két KTM tette teljessé. Dovizioso pedig csak 13. lett, ezzel pedig Marquez 22 ponttal növelte előnyét, ami így 33 egységre hízott két futammal a vége előtt. Folytatás egy hét múlva Sepangban.

A futam végeredménye:

1.

Marc MARQUEZ

SPA

Repsol Honda Team

Honda

40'49.772

2.

Valentino ROSSI

ITA

Movistar Yamaha MotoGP

Yamaha

+1.799

3.

Maverick VIÑALES

SPA

Movistar Yamaha MotoGP

Yamaha

+1.826

4.

Johann ZARCO

FRA

Monster Yamaha Tech 3

Yamaha

+1.842

5.

Cal CRUTCHLOW

GBR

LCR Honda

Honda

+3.845

6.

Andrea IANNONE

ITA

Team SUZUKI ECSTAR

Suzuki

+3.871

7.

Jack MILLER

AUS

EG 0,0 Marc VDS

Honda

+5.619

8.

Alex RINS

SPA

Team SUZUKI ECSTAR

Suzuki

+12.208

9.

Pol ESPARGARO

SPA

Red Bull KTM Factory Racing

KTM

+16.251

10.

Bradley SMITH

GBR

Red Bull KTM Factory Racing

KTM

+16.262

11.

Scott REDDING

GBR

OCTO Pramac Racing

Ducati

+21.652

12.

Dani PEDROSA

SPA

Repsol Honda Team

Honda

+21.668

13.

Andrea DOVIZIOSO

ITA

Ducati Team

Ducati

+21.692

14.

Karel ABRAHAM

CZE

Pull&Bear Aspar Team

Ducati

+26.110

15.

Jorge LORENZO

SPA

Ducati Team

Ducati

+26.168

16.

Tito RABAT

SPA

EG 0,0 Marc VDS

Honda

+26.252

17.

Alvaro BAUTISTA

SPA

Pull&Bear Aspar Team

Ducati

+36.377

18.

Loris BAZ

FRA

Reale Avintia Racing

Ducati

+39.654

19.

Sam LOWES

GBR

Aprilia Racing Team Gresini

Aprilia

+40.400

20.

Hector BARBERA

SPA

Reale Avintia Racing

Ducati

+45.901

21.

Danilo PETRUCCI

ITA

OCTO Pramac Racing

Ducati

+48.768

22.

Broc PARKES

AUS

Monster Yamaha Tech 3

Yamaha

+57.711

Nem ért célba:

 

 

 

 

 

Aleix ESPARGARO

SPA

Aprilia Racing Team Gresini

Aprilia

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: