DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

Elképesztő Dovizioso-győzelem Marquez ellen

Noha az első körökben még Petrucci vezetett Motegiben, a győzelem sorsa a két vb-esélyes között dőlt el: a spanyol és az olasz az utolsó kanyarokig kiélezett küzdelmet vívott, amelyből végül a ducatis került ki győztesen, így 11 pontra csökkentette hátrányát a hondással szemben.

A MotoGP versenye a korábbi csúszások ellenére is az előre kiírt időpontban, itthoni idő szerint reggel 7 órakor startolt el, az egész hétvégén megszokott esős körülmények között. A pole-ból idén másodszor Johann Zarco indulhatott, ám pillanatok alatt visszacsúszott néhány helyet: a vezetést Marc Marquez vette át, de csak fél kör erejéig, ugyanis nem sokkal később már Jorge Lorenzo haladt az első helyen. Danilo Petrucci azonban még nála is nagyobb tempót diktált, a második körben már ő állt az élre, miközben Marquezt fő vb-riválisa, Andrea Dovizioso kezdte el szorongatni.

Ahogy egyre erősödött az eső, Lorenzo elkezdett visszacsúszni: Marquez és Dovizioso mellett még Zarco és a meglepően jól teljesítő Suzukik is megelőzték a spanyolt. Közben többeken is kifogtak a körülmények: a betegség miatt hiányzó Jonas Folgert helyettesítő Kohta Nozane, valamint Cal Crutchlow és Valentino Rossi is bukott a futam első felében. Mindeközben Marquez és Dovizioso kezdett visszazárkózni Petruccira, míg a magányosan motorozó Zarco mögött a két Suzuki egymással vívott, s az újonc Rins el is ment Iannone mellett.



A 24 körös futam felénél jártunk, amikor Marquez elmotorozott Petrucci mellett, s ezzel az élre állt, de pár kanyarral később Dovizioso is követte a példáját. Az olasz szorosan tapadt a hondásra, és hat körrel a vége előtt át is vette tőle a vezetést. A ducatis megpróbálta lerázni ellenfelét, de csak ideiglenesen sikerült neki, a fináléra ismét teljesen együtt érkezett meg a duó. Három körrel a vége előtt meg is kezdődött a csata kettejük között: Marquez és Dovizioso többször is oda-vissza előzték egymást – látványos csatát vívott a két összetettbeli esélyes!

Az utolsó kör elején úgy tűnhetett, hogy Marquez kissé meglépett, de aztán hibázott egy aprót, Dovizioso pedig visszaért rá: az olasz bevágott riválisa mellé a hátsó egyenes végén, s bár még a spanyol visszatámadott, az olasz maradt elöl, így megszerezte idei ötödik győzelmét – ezzel 11 pontra csökkent kettejük között a különbség! Petrucci tette teljessé a dobogót, megelőzve a parádés versenyt futó Suzukikat, akik közül végül Iannone végzett előrébb. Lorenzo visszazárkózott a hatodik pozícióba, majd jött az apriliás Aleix Espargaro és a végén visszacsúszó Zarco. Maverick Vinales teljesen beleszürkült a mezőnybe, kilencedik helyével gyakorlatilag végleg kiszállt a vb-harcból, míg a top10-et Loris Baz tette teljessé. Folytatás egy hét múlva Phillip Islanden.

A futam végeredménye:

1.

Andrea DOVIZIOSO

ITA

Ducati Team

Ducati

47'14.236

2.

Marc MARQUEZ

SPA

Repsol Honda Team

Honda

+0.249

3.

Danilo PETRUCCI

ITA

OCTO Pramac Racing

Ducati

+10.557

4.

Andrea IANNONE

ITA

Team SUZUKI ECSTAR

Suzuki

+18.845

5.

Alex RINS

SPA

Team SUZUKI ECSTAR

Suzuki

+22.982

6.

Jorge LORENZO

SPA

Ducati Team

Ducati

+24.464

7.

Aleix ESPARGARO

SPA

Aprilia Racing Team Gresini

Aprilia

+28.010

8.

Johann ZARCO

FRA

Monster Yamaha Tech 3

Yamaha

+29.475

9.

Maverick VIÑALES

SPA

Movistar Yamaha MotoGP

Yamaha

+36.575

10.

Loris BAZ

FRA

Reale Avintia Racing

Ducati

+48.506

11.

Pol ESPARGARO

SPA

Red Bull KTM Factory Racing

KTM

+56.357

12.

Katsuyuki NAKASUGA

JPN

Yamalube Yamaha Factory Racing

Yamaha

+1'00.181

13.

Sam LOWES

GBR

Aprilia Racing Team Gresini

Aprilia

+1'00.980

14.

Hector BARBERA

SPA

Reale Avintia Racing

Ducati

+1'03.118

15.

Tito RABAT

SPA

EG 0,0 Marc VDS

Honda

+1'03.514

16.

Scott REDDING

GBR

OCTO Pramac Racing

Ducati

+1'04.162

17.

Bradley SMITH

GBR

Red Bull KTM Factory Racing

KTM

+1'06.271

18.

Hiroshi AOYAMA

JPN

EG 0,0 Marc VDS

Honda

+1'13.250

Nem ért célba:

 

 

 

 

 

Alvaro BAUTISTA

SPA

Pull&Bear Aspar Team

Ducati

 

 

Dani PEDROSA

SPA

Repsol Honda Team

Honda

 

 

Karel ABRAHAM

CZE

Pull&Bear Aspar Team

Ducati

 

 

Cal CRUTCHLOW

GBR

LCR Honda

Honda

 

 

Valentino ROSSI

ITA

Movistar Yamaha MotoGP

Yamaha

 

 

Kohta NOZANE

JPN

Monster Yamaha Tech 3

Yamaha

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: