DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

MotoGP: Az utolsó hely is elkelt a rajtrácson

Az Avintia Racing az Aragóniai Nagydíj csütörtöki napján hivatalos közleményben jelentette be, hogy a karrierje során a Moto2-ben egy futamot nyerő Xavier Simeon lesz 2018-ban Tito Rabat csapattársa.

A MotoGP-s csapatok közül az Avintia Racing húzta a legtovább a jövő évi párosának a bejelentését. Csak néhány hete erősítették meg, hogy a korábbi Moto2-es világbajnok Tito Rabat náluk folytatja, s egészen az Aragóniai Nagydíj csütörtöki napjáig kellett várni arra, hogy hivatalosan is bejelentsék, amit már hosszú ideje pletykáltak: Xavier Simeon lesz a spanyol motoros csapattársa 2018-ban.

A belga versenyző korábban Superstock 600-as és Superstock 1000-es bajnoki címeket is szerzett, a Moto2 2010-es indulása óta azonban a gyorsaságimotoros-vb középső géposztályában versenyzett. A csaknem nyolc szezonja alatt eddig mindössze egyszer tudott nyerni, idén pedig csupán a bajnokság 21. helyén áll, a Ducati szatellit alakulata mégis neki szavazott bizalmat – a sajtóban terjengő hírek szerint komoly anyagi támogatásának is köszönhetően.



Simeon így kommentálta a bejelentést: „Ez egy fantasztikus lehetőség, évek óta keményen dolgozom érte. Boldog vagyok, hogy valóra válhat az álmom, amelyet gyerekkorom óta dédelgettem. A Ducatival nyertem meg a Superstock 1000-es bajnoki címemet, és nagyon örülök, hogy az Avintia Racingnél visszatérhetek ehhez a márkához. Emellett szeretnék köszönetet mondani a szponzoraimnak és az összes szurkolómnak, akik hisznek bennem és támogatnak ebben az új kihívásban.”

Raul Romero, az Avintia csapatfőnöke szerint Simeon és Rabat remek párost fognak alkotni 2018-ban – a belga egyébként a mezőny negyedik újonca lesz Franco Morbidelli, Thomas Lüthi és Takaaki Nakagami mellett. Ezzel az is eldőlt, hogy mind Hector Barberának, mind Loris Baznak távoznia kell az istállótól: a spanyol éppen ma jelentette be, hogy a Moto2-ben folytatja a Pons-csapatnál Lorenzo Baldassarri oldalán, a saját bevallása szerint a Superbike-ba visszavágyó francia jövője azonban még kérdéses. Simeon érkezésével a MotoGP 2018-as rajtrácsa is teljessé vált – illetve egy fél kérdőjel még van, hiszen állítólag a KTM-nél inog Bradley Smith ülése a hétvégén ismét szabadkártyával induló Mika Kallióval szemben.

 

A MotoGP 2018-as mezőnye (jelen állás szerint):

Repsol Honda:

Marc Marquez

Dani Pedrosa

Movistar Yamaha:

Maverick Vinales

Valentino Rossi

Ducati Team:

Andrea Dovizioso

Jorge Lorenzo

Suzuki Ecstar Team:

Andrea Iannone

Alex Rins

Gresini Aprilia:

Aleix Espargaro

Scott Redding

KTM Factory Racing:

Pol Espargaro

Bradley Smith (Mika Kallio?)

Tech3 Yamaha:

Johann Zarco

Jonas Folger

LCR Honda:

Cal Crutchlow

Takaaki Nakagami

Pramac Ducati:

Danilo Petrucci

Jack Miller

Marc VDS Honda:

Franco Morbidelli

Thomas Lüthi

Aspar Ducati:

Alvaro Bautista

Karel Abraham

Avintia Ducati:

Tito Rabat

Xavier Simeon

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: