DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Jön a MotoGP 900. nagydíjhétvégéje

Újabb mérföldkőhöz érkezik a gyorsaságimotoros-világbajnokság: az Aragóniai Nagydíj lesz a sorozat 1949 óta íródó történetének 900. versenyhétvégéje.

Ismét jubilál a gyorsaságimotoros-világbajnokság: a most hétvégén sorra kerülő Aragóniai Nagydíj lesz a sorozat történetének 900. nagydíjhétvégéje. Idén ez már a második komoly mérföldkő a sorozat számára, hiszen a jerezi MotoGP-futam volt a bajnokság történetének 3000. versenye – ebből is látszik, hogy bár hosszú ideje három kategória küzdelmeit láthatjuk vasárnaponként, átlagosan több mint három viadalra került sor hétvégenként.

motogp-900



A világbajnokság 1949-ben indult, azaz most jár a 69. szezonjában. A legelső világbajnoki futam a Man-szigeti TT 350 köbcentis versenye volt, amelyet Freddie Frith nyert meg egy Velocette nyergében. A legtöbb versenyhétvégének otthont adó helyszín Assen, amely mind a 69 évben vendégül látta a motorosokat, az országok tekintetében azonban már Spanyolország a listavezető: a mostani hétvégét nem számítva már 118 nagydíjat rendeztek náluk.

Ami a versenyzőket illeti: „természetesen” Valentino Rossi állt rajthoz a legtöbb versenyhétvégén, szám szerint 360-on – ez azt jelenti, hogy a lábtörése után éppen a Motorland Aragón pályán visszatérni készülő „Doktor” éppen a nagydíjak 40%-án (!) szerepelt indulóként. Egyébként ha csak a királykategóriás rajtokat nézzük, ott is Rossi van az élen: éppen a sérülése miatt kimaradt Misano előtt, Silverstone-ban futotta karrierje 300. futamát a legnagyobbak között.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: