DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Kiderült mi lehet Dovizioso idei sikereinek titka

A Pramac Racingnél honfitársához hasonlóan egy Ducati Desmosedici GP17-vel versenyző olasz szerint mindketten hasonlóan motoroznak, a vb-éllovas viszont sokkal finomabban bánik a gázzal.

Danilo Petrucci ugyan idén a Ducati egyik szatellit alakulatát, a Pramac Racinget erősíti, a tavalyi szezon második felében nyújtott teljesítményével ugyanakkor kiérdemelte, hogy a gyáriakkal megegyező, GP17-es Ducati Desmosedicit használhat a futamokon. Az olasz motorosnak így közvetlen összehasonlítása alapja van a világbajnokságot némi meglepetésre vezető Andrea Doviziosóval – amikor arról kérdezték, hogy mi lehet honfitársa titka, így válaszolt

dovisioso-titka-2017



„Egyértelmű, hogy a motor is fejlődött, de ő is erősebb, mint korábban, különösen a gép kezelését illetően” – idézi Petruccit a Crash.net. „Nem sokkal gyorsabb, mint én, viszont sokkal inkább egyenletesen tud motorozni a teljes versenytávon. Jelenleg ez nekem nem megy, főleg a futamok második felében. Sokkal jobban használom a gumikat, mint Dovi. Az adatok alapján nincsen semmi titka: egyszerűen csak nagyon-nagyon finoman bánik a gázzal. Pontosan átlátja, hol és mennyire csúszik meg a gumi, így spórol vele a verseny utolsó szakaszára, és ezzel gyorsabb is tud lenni.”

Petruccival egyetértett Jorge Lorenzo is: Dovizioso spanyol kollégája szerint a vb-éllovas a finomabb gázadás révén még üzemanyagból is kevesebbet használ fel. Ami pedig Petruccit illeti: többször is az ő motorján jelent meg a Ducati egy-egy legújabb fejlesztése – például a Brnóban debütált extrém aerodinamikai idom teljes változata –, így neki is része lehet Dovizioso szerepléséhez: „Persze, volt olyan, hogy kipróbáltam valamit, amit Dovi aztán a következő versenyen használt. Szóval nem tudom, hogy ilyen tekintetben a segítségére voltam-e. De a legfontosabb, hogy hasonlóan motorozunk, és többé-kevésbé ugyanarra van szükségünk.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: