DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Kik harcolnak Rossi üléséért?

A Tech3 Yamaha német motorosa szerint elsősorban francia kollégáját kell legyőznie a MotoGP-ben, s akkor akár a „Doktor” helyét is átveheti a gyári alakulatnál. Az újonc azt is elismerte: eleinte félt a királykategória legnagyobbjai ellen csatázni.

A 2017-es évad egyik legkellemesebb meglepetését szolgáltatják a Tech3 Yamaha versenyzői: az egyaránt a Moto2-ből fellépő Johann Zarco és Jonas Folger rendre borsot tudtak törni a nagyok orra alá, s már mindketten álltak dobogón is. Különösen a középső géposztály kétszeres vb-győztese remekelt eddig, de német társa is megmutatta már, mire képes.

folger-zarco-yamaha



Bár mindketten szerződést hosszabbítottak 2018-ra is Herve Poncharal csapatával, sokak szerint egyikük veheti majd át Valentino Rossi helyét a gyári Yamahánál, amennyiben az olasz klasszis a visszavonulás mellett dönt a következő év végén. A legtöbben inkább Zarcót tartják favoritnak erre, és Folger szerint is a franciát kell legyőznie ahhoz, ha ő szeretne a „Doktor” utódja lenni.

„Úgy vélem, a csata Rossi üléséért kettőnk között zajlik. Zarco egy kétszeres világbajnok, de tudom, hogy képes vagyok arra, amire ő. Nem tudom, ő meddig fejlődhet, de én eljutottam arra a szintre, ahol ő volt a szezon elején, így most már magabiztos vagyok. Az idény elején úgy gondoltam: ’oké, ennek lőttek, végig egy lépéssel előttem lesz’. De apránként egyre magabiztosabb lettem, s így jó versenyeket futottam. Ő az elsőszámú ellenfél számomra, őt kell legyőznöm. Nagyszerű csapattárs és kiváló ember: nagyon kedvelem őt. De ő is le akar győzni engem, és én is őt – ugyanazokért a célokért harcolunk.”

Folger, aki minden valószínűség szerint a hétvégi Brit Nagydíjon kipróbálhatja a Yamaha „szárnyas” burkolatának korábbi változatát, amelyet a brnói teszten bevetett újítás után a gyári istálló már nem használhat, azt is elismerte, hogy eleinte félt a MotoGP legnagyobb sztárjai ellen csatázni, mára azonban már szinte teljesen leküzdötte ezt:

„Amikor másokkal harcoltam, mindig attól féltem, hogy hibázni fogok. Ha pedig félsz, mindig hibázni is fogsz. Akkor még nem volt meg az az önbizalmam, mint most, anélkül pedig nem lehet küzdeni. Ezért fordult elő olyan, hogy bár jó hétvégém volt, mégis hibáztam. Rengeteg bajnok van a mezőnyben, ezért nehéz azt mondanod magadnak, hogy le fogok őket győzni. Ma már úgy versenyzem ellenünk, mint bárki más ellen, nem gondolok arra, hogy ’ó, ez Lorenzo, ez Rossi vagy ez Marquez, ezért inkább nem is előzöm’. Még mindig megvan ez a problémám, de napról napra jobban uralkodok felette” – idézi a németet a Motorsport.com

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: