DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Veszélyesek a MotoGP-s bokszkiállások?

Jorge Lorenzo szabályváltoztatást sürget, de többek között Valentino Rossi sem ért vele egyet - a brnói bokszutcai baleset azért jelzi, hogy nem tökéletes a megoldás.

A múlt hétvégi brnói versenyt követően ismét előtérbe került a motorcserék problematikája a MotoGP-ben, különösen Andrea Iannone és Aleix Espargaro bokszutcai incidensét követően. Az apriliás, akinek elindulása miatt az olasz elesett, szabályváltozást sürget: a spanyol úgy véli, egy minimum idő meghatározása csökkentené a kockázatot, míg a címvédő Marc Marquez bevezetné az F1-ből is ismert nyalókás embert a gyorsaságimotoros-világbajnokságon.

Jorge Lorenzo úgy véli, éppen amiatt, mert a MotoGP-ben nem túl gyakoriak a motorcserés futamok, jóval veszélyesebbek az ilyen helyzetek, mint a száguldó cirkuszban: „Ez nem a Formula-1, nálunk nincs hagyománya a kerékcseréknek. Ők sokkal jobbak és felkészültebbek ezen a téren” – vélekedett a ducatis, akit a Motorsport.com idéz. „A motorversenyeken ez nem egy megszokott szituáció, s a MotoGP-ben is mindenki zavarodott a bokszutcában. Én ellenzem ezt a megoldást, mert veszélyes: nézzük csak meg, mi történt Iannonével. Teljes volt a kavar, szerencsére senki sem sérült meg.”

Az ötszörös világbajnok szerint ugyanakkor a Dorna promóterként nem érdekelt abban, hogy változtassanak a jelenlegi szabályokon, hiszen azok látványosak a nézők szempontjából: „Én már előálltam pár változtatási javaslattal a ’flag-to-flag’ versenyeket illetően, mások viszont így hagynák a dolgokat a látvány kedvéért. Végül a Dorna is a show-t részesíti előnyben, de ez számos kockázatvállaláshoz vezet.”

 A MotoGP többi nagy sztárja nem feltétlenül ért egyet Lorenzo aggodalmaival. Cal Crutchlow és Valentino Rossi például úgy véli, hogy még így is a ’flag-to-flag’ versenyek jelentik a legjobb megoldást, noha a „Doktor” elismeri, hogy szigoríthatnának bizonyos szabályokon. „Az alternatíva a verseny leállítása lenne, de szerint a mostani opció a kevésbé rossz, főleg a nézők szempontjából” – fogalmazott Rossi. A világbajnokságot vezető Marquez szerint a bokszkiállások, ahogy a motorverseny összes többi eleme, mindig is veszélyesek lesznek, de ez így van a Formula-1-ben is, s manapság már jóval kisebb a kockázat, mint akár csak néhány évvel korábban.

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: