DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Marquez megint kitaktikázta a mezőnyt, nagyot mentettek a Yamahák

Ahogy az motorcserés versenyeken lenni szokott, ismét a Repsol Honda spanyolja érzett rá a legjobban, mikor kell kiállnia a bokszba, így idei harmadik sikerét aratta. Csapattársa, Pedrosa lett a második, megelőzve a stratégiában pocsékul teljesítő, de nagy felzárkózást bemutató Vinalest és Rossit.

Hiába sütött ki a Nap Brnóban a királykategória rajtjára, a korábbi esőzés miatt még nedves pályán, és ezért esőgumikon vágott neki a mezőny a szezon tizedik futamának, amelyet hivatalosan is esősnek minősítettek, így a versenyzők bármikor szabadon kiállhattak motort cserélni. A pole-ból Marc Marquez várhatta a piros lámpák kialvását, s a repsolos meg is tartotta a vezetést, míg mögé egy remek rajttal Jorge Lorenzo zárkózott fel. Sőt, a Ducati új, extrém megjelenésű burkolatával versenyző spanyol néhány kanyar elteltével meg is előzte honfitársát, s ezzel az élre állt.

Lorenzo pillanatok alatt megnyugtató előnyre tett szert, míg a második helyet Valentino Rossi vette át. Marquez ellenben a lágyabb hátsó gumi miatt nagyon gyorsan kezdett visszaesni, ezért ő volt az egyik első, aki kiállt a bokszba slick gumival felszerelt motorra cserélni, reagálva a gyorsan száradó pályára. Pár perc alatt kiderült, hogy ismét a címvédő volt taktikázott jól ebben a helyzetben: mikor mindenki kiállt, simán átvette a vezetést, míg Rossiék, akik az egyik legtovább vártak a cserével, a top10-ből is kicsúsztak. Nem is ment mindenkinek simán a bokszlátogatás: Andrea Iannone elcsúszott az Aleix Espargaróval történt incidens következtében, míg Lorenzóra egyszerűen még nem vártak a csapatnál.

Marquez mögött egyébként egészen döbbenetes volt a sorrend: Scott Redding, Aleix Espargaro és Karel Abraham motorozott a dobogós helyekért. A mögöttük érkező Dani Pedrosa ellenben viszonylag gyorsan áthámozta magát rajtuk, így a másik gyári hondás feljött a második pozícióba. Danilo Petruccinak és Cal Crutchlow-nak már valamelyest jobban meggyűlt a baja Espargaróval, miközben Maverick Vinales is megérkezett a dobogós helyezésekért zajló csatába. Ráadásul az apriliást meg is büntették, amiért nem biztonságosan engedték ki a bokszból – ez okozta a Iannone-balesetet –, így a spanyol további három helyet volt kénytelen átadni.

Vinales aztán Petruccin és Crutchlow-n is áthámozta magát, így már harmadik helyen haladt a spanyol, miközben Rossi is nagy tempóban közeledett erre a bolyra. Mindeközben az élen már nem történt változás: az ismét parádésan taktikázó Marquez óriási fölénnyel nyert hondás társa, Pedrosa és a nagyot mentő Vinales előtt, ezzel világbajnoki vezetését is megerősítette. Rossi az utolsó körben még Crutchlow-t is lenyomta, így negyedik lett, majd jött a szintén a legvégén előző Dovizioso és az áldozatául eső Petrucci. Aleix Espargaro nyolcadikként végzett, Pol Espargaro pedig a KTM első top10-es eredményét szerezte, megelőzve Jonas Folgert. Lorenzo végül csak 15. lett – folytatás egy hét múlva Spielbergben.

A futam végeredménye:

1. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 44'15.974
2. Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +12.438
3. Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +18.135
4. Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +20.466
5. Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda +20.892
6. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +23.259
7. Danilo PETRUCCI ITA OCTO Pramac Racing Ducati +24.079
8. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +30.559
9. Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +30.754
10. Jonas FOLGER GER Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +33.236
11. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +33.290
12. Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +34.595
13. Karel ABRAHAM CZE Pull&Bear Aspar Team Ducati +34.697
14. Jack MILLER AUS EG 0,0 Marc VDS Honda +38.062
15. Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati +40.100
16. Scott REDDING GBR OCTO Pramac Racing Ducati +44.376
17. Tito RABAT SPA EG 0,0 Marc VDS Honda +45.454
18. Sam LOWES GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +53.976
19. Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1'23.346
20. Hector BARBERA SPA Reale Avintia Racing Ducati 1 kör
Nem ért célba:        
  Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  Loris BAZ FRA Reale Avintia Racing Ducati  
  Alvaro BAUTISTA SPA Pull&Bear Aspar Team Ducati  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: