DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Elátkozott év: Haydentől Nietóig

Elképesztő szériát élünk meg 2017-ben, ami a motoros ászok közelmúltbeli baleseteit illeti. Nicky Hayden kezdte májusban, azóta Rossi, Biaggi és Nieto is szerencsétlenül járt. Sajnos ketten nem is élték túl.

Hihetetlen, ami idén történik a MotoGP (egykori és jelenlegi) sztárjaival a versenypályákon kívül. Szűk három hónap leforgása alatt négyen is súlyos balesetet szenvedtek. Mindannyian rendszeresen vásárra viszik, vagy vitték a bőrüket a motorversenyeken, a balesetek mégis egytől egyig szabadidejük alatt történtek.

Nicky Hayden kezdte a sort még május közepén. Sajnos az első pillanattól pesszimista hírek érkeztek a 2006-os MotoGP világbajnokról, öt nap múlva pedig szervezete fel is adta a harcot. Kerékpározás közben érte közlekedési baleset Olaszországban, Riminiben, súlyos fejsérülését pedig végül nem élte túl.



Még fel sem ocsúdtunk Hayden elvesztéséből, nem egész négy nappal később Valentino Rossi ijesztett rá a motoros rajongókra. A Doktor sem versenyen, hanem motokrossz-edzés közben szenvedett balesetet, melynek során hasi és mellkasi sérüléseket szerzett. Szerencsére aránylag olcsón megúszta az olasz legenda, nem kellett kihagynia futamot, bár Mugellóban még némileg hátráltatta motorozás közben. Assenbe már teljes fegyverzetben érkezett, meg is nyerte a Holland TT-t.

Szintén utolérte a balsors Max Biaggit két héttel később. A 250 köbcentis kategóriában négyszeres, a Superbike-ban pedig kétszeres világbajnok olasz – nem meglepő módon – Supermoto-edzésen vett részt, egy bukásnál pedig súlyosan megsérült. Jó ideig az intenzíven kellett ápolni Mad Maxet, aki csigolya- és mellkasi sérüléseket szenvedett, köztük tizenegyszeres bordatörést és tüdősérülést. Az orvosok 20% esélyt adtak arra, hogy Biaggi túléli, szerencsére közel egy hónap múlva elhagyhatta a kórházat, bár lábadozása jelenleg is tart.

Sajnos csütörtökön értesülhettünk arról, hogy újabb legenda, Angel Nieto sem élte túl július végén elszenvedett quadbalesetét. A 13x-os világbajnok spanyolt még múlt szerdán érte baleset Ibizán, közúton. A hét közepén jó hírek láttak napvilágot, hogy a spanyol legenda felébresztését tervezik a mesterséges kómából, mivel javult az állapota. Sajnos csütörtökön mégis súlyosbodott az állapota, aznap este szervezete feladta a harcot.

Most már csak abban bízhatunk, hogy jó időre abbamaradnak a motoros legendákat érintő drámák, két és fél hónap leforgása alatt ugyanis négy ilyen súlyos baleset egyáltalán nem szokványos. Haydent és Nietót azonban már semmi sem hozza vissza.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: