DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

A drámai MotoGP-szezon eddigi alakulása

Igazán kiváló MotoGP szezont láthatunk eddig, tele izgalommal és drámával. Képes és videós összefoglalónkon keresztül idézhetitek vissza 2017 első felének legjobb MotoGP-s történéseit.

 A 2017-es MotoGP szezon minden idők egyik legizgalmasabb évada, tökéletesen megjósolhatatlan a végkimenetel. Év elején úgy tűnt, Maverick Vinales mindenkit agyonver, ám kezdeti két győzelme után már csak Le Mans-ban aratott sikert, többször is hibázott, így Marquez, Rossi és Dovizioso is teljesen felzárkózott, de még Dani Pedrosa sem esélytelen. A nyári szünetre végül már Marquez vonulhatott elsőként, de az állás változatlanul nagyon szoros. Meglepetésre Dovizioso nagyon elveri eddig Jorge Lorenzót a Ducatinál.

 A szezonnyitó első drámája az elképesztően gyors tempóban kezdő Johann Zarco bukása volt az élről. A versenyt Maverick Vinales nyerte, ezzel be is mutatkozott csapattársának, Valentino Rossinak is, mutatván, ő bizony idén komoly esélyes. 



 Argentínában vezető helyről, stabil előnnyel a birtokában esett Marc Marquez, megnehezítve saját dolgát a világbajnoki címvédés hadjáratában.

 Jerezben Alvaro Bautista és Jack Miller ütköztek a versenyen, Miller ezt annyira zokon vette, hogy a kavicságyban hátulról jól fel is lökte első mérgében spanyol vetélytársát.

 Jorge Lorenzo szinte győzelemként ünnepelte Jerezben megszerzett harmadik helyét, ám a várakozásokkal ellentétben a háromszoros MotoGP világbajnok nem állt újra a pódiumon július végéig, sőt, csapattársa, Andrea Dovizioso két győzelme és egy második helye mellett eddig elég gyengének mondható Lorenzo teljesítménye. A spanyol motoros szinte mindig jól kezd, majd a verseny során alaposan visszaesik.

 Jack Miller igazi horrorbukást élt túl gyakorlatilag karcolásokkal az egyik Le Mans-i edzésen. Egy apró hiba vezetett a nagyobb bajhoz, az ausztrál ugyanis az utolsó pillanatig próbálta megmenteni magát a bukástól, ezzel viszont nagyobb veszélybe sodorta magát. Nagy szerencséje volt.

 Rossi idei legnagyobb hibája, Le Mans-ban óriási harcot vívtak Vinalesszel a győzelemért, az utolsó kör végén viszont Rossi túl sokat kockáztatott, elesett, így a biztos 20 pont helyett nulla jutott neki, ez egy ilyen szoros világbajnokságban a végén drámaian sokat jelenthet majd.

 A motorosok családja elvesztette Nicky Haydent egy ártatlan kerékpárbalesetben, Mugellóban meg is emlékeztek a népszerű, kollégái közt is közszeretetnek örvendő, 2006-os MotoGP világbajnokról. A versenyt az olasz szurkolók örömére a hazai versenyző, Dovizioso nyerte egy olasz motorral, a Ducatival.

 Rossi egyik kedvenc pályáján, Assenben nem hibázott, óriási csatában diadalmaskodott. Mivel az akkori világbajnoki éllovas, Marquez bukott, Dovizioso pedig nem szerepelt túl jól, a Doktor ismét lőtávolba érkezett az összetett pontállást tekintve.

Az idei szezon egyik legkellemesebb meglepetése a két Tech3 Yamaha-újonc, Johann Zarco és Jonas Folger. Tavaly még a Moto2-ben vitézkedtek, a királykategóriában pedig folyamatosan veszélyt jelentenek a legjobbakra is. Zarco és Folger is hazai közönsége előtt ért célba másodikként, győzelmi esélyeik is voltak már. Különösen Zarco tűnik meggyőzőnek eddig, bár többet is hibázik.

 Ugyan nem a MotoGP-ben történt, hanem a legkisebbeknél, de ritkán látni ilyen tömegbukást, mint amit a Moto3-asok hoztak össze Le Mans-ban a verseny legelején. Utólag kiderült, folyadék került a pályára az egyik korábbi betétfutam során, ezen csúszott el szinte a fél mezőny. A versenyt természetesen megszakították piros zászlóval és új rajtot rendeltek el.

Videó néhány fontos bukásról:

A Moto3-as mezőny fele bukott, jöhetett az új rajt

Szerencsére Millernek nem esett baja

Vinales többször is hibázott, így kezdeti nagy előnye elolvadt

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: