DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

MotoGP: Vinales a győztes, csillaghullás Le Mans-ban!

Noha sokáig inkább állóháború zajlott, a verseny végére felpezsdültek az események Le Mans-ban. Marquez kiválása után az utolsó kört Rossi kezdte az élen, de kétszer is rontott: az első a győzelmébe, a második a versenyébe került. Így Vinales nyert Zarco és a nagy felzárkózást bemutató Pedrosa előtt.

Napos időben indult el a felvezető körre a MotoGP mezőnye. Az első sort tegnap a Yamaha sajátította ki: Vinales, Rossi és Zarco futotta a három leggyorsabb kört, mögöttük Marquez, Crutchlow és Dovizioso várta a piros lámpák kialvását. Érdekes taktikai csatának ígérkezett, hogy Zarco a lágyabb keveréken vágott neki a versenynek, míg a két gyári Yamaha és Marquez közepesen, és arra is érdemes volt figyelni, hogy Pedrosa és Lorenzo mire megy a mezőny sűrűjéből indulva.

A piros lámpák kialvását Vinales kapta el a legjobban, de az első sikánból már Zarco jött ki az élen Marquez pedig legyűrte Rossit, igaz a Doktor egy kör alatt visszavette a harmadik pozíciót. Ami a hátulról érkezőket illeti: Pedrosa egy kör alatt a hetedik, Lorenzo a 13. pozícióig kapaszkodott előre. Zarco az első pár körben pár tizedre meglépett a két gyári Yamahától (akik közül Rossi tűnt a gyorsabbnak, igaz egyelőre még nem próbálkozott előzéssel), Marquez pedig szép lassan lopakodott fel rájuk.



Az első előzést mégis Vinales mutatta be, átvette Zarcótól a vezetést a hetedik körben. Csendben, de annál gyorsabban zárkózott fel Pedrosa, aki a táv harmadára felért az ötödik helyre – igaz egy meglehetősen kemény manőverrel ment el Crutchlow mellett. A viszonylag csendes körözgetést 11 körrel a vége előtt egy bukás törte meg, ráadásul nem is akárkié: Marquez esett el! Az élen dúló állóháború ettől függetlenül nem változott, egyedül Crutchlow és Dovizioso csatája jelentett némi izgalmat.

Hat körrel a vége előtt aztán változás állt be a dobogós pozíciókban is: Rossi elment Zarco mellett, és Vinales után eredt. Nem is akárhogy, egy kör alatt három tizedet hozott csapattársán! Nem teketóriázott sokat, három körrel a vége előtt egy kemény, de sportszerű előzéssel átvette a vezetést! Elszakadnia azért nem sikerült tőle, a spanyol ott lopakodott mögötte, várva arra, hogy egy hibára lecsaphasson. Egyelőre azonban ő rontott, a sikánt levágta kissé. Az utolsó körben azonban Rossi rontott! A nyolcas kanyarban egy elmért féktáv után lecsúszott az ívről, ezzel Vinales át tudta venni a vezetést.

Az igazi dráma azonban még hátravolt: a 13-as kanyarban ugyanis kicsúszott a motor hátulja a Doktor alól! Így egy kör alatt nemhogy a győzelem, de még a pontszerzés is kicsúszott a markából. Vinales az utolsó pár kanyart már hiba nélkül teljesítette, ezzel idei harmadik diadalát aratta. Mellette az első királykategóriás dobogóját szerző Zarco és a nagy felzárkózást bemutató Pedrosa pezsgőzhetett. Utóbbi Marquez és Rossi hibáját kihasználva a második helyre jött fel a pontversenyben, igaz hátránya 17 pont Vinales mögött.

A futam végeredménye:

1. Maverick VINALES Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 43'29.793
2. Johann ZARCO Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +3.134
3. Dani PEDROSA Repsol Honda Team Honda +7.717
4. Andrea DOVIZIOSO Ducati Team Ducati +11.223
5. Cal CRUTCHLOW LCR Honda Honda +13.519
6. Jorge LORENZO Ducati Team Ducati +24.002
7. Jonas FOLGER Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +25.733
8. Jack MILLER EG 0,0 Marc VDS Honda +32.603
9. Loris BAZ Reale Avintia Racing Ducati +45.784
10. Andrea IANNONE Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +48.332
11. Tito RABAT EG 0,0 Marc VDS Honda +50.036
12. Pol ESPARGARO Red Bull KTM Factory Racing KTM +52.661
13. Bradley SMITH Red Bull KTM Factory Racing KTM +53.179
14. Sam LOWES Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +55.432
15. Sylvain GUINTOLI Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1'06.878
Nem ért célba:
  Valentino ROSSI Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 1 kör
  Aleix ESPARGARO Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 5 kör
  Marc MARQUEZ Repsol Honda Team Honda 11 kör
  Danilo PETRUCCI OCTO Pramac Racing Ducati 11 kör
  Scott REDDING OCTO Pramac Racing Ducati 21 kör
  Karel ABRAHAM Pull&Bear Aspar Team Ducati 23 kör
  Hector BARBERA Reale Avintia Racing Ducati 25 kör
Nem fejezte be az első kört:
  Alvaro BAUTISTA Pull&Bear Aspar Team Ducati  

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: