DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

A felelőtlen autósokat hibáztatják a MotoGP versenyzői

A MotoGP világát egyként rázta meg Nicky Hayden közúti balesete - amíg az amerikai motoros továbbra is mesterséges kómában fekszik a cesenai kórházban, egykori riválisai a biztonságosabb közlekedésért szólaltak fel.

Orvosai súlyos agykárosodást állapítottak meg Nicky Haydennél, miután szerdán egy autóssal ütközött kerékpározás közben, Olaszországban. A Superbike-világbajnokságon szereplő versenyző balesete megrázta a motoros világot, és természetesen a MotoGP Francia Nagydíjának helyszínén, Le Mans-ban is ez foglalkoztatja a paddockot, újságíróktól kezdve Hayden egykori riválisaiig.

„Nem kell kerékpárosnak lenned ahhoz, hogy lásd, milyen a közlekedés Olaszországban” – nyilatkozta Scott Redding, a Pramac-Ducati motorosa. „Ez nagyon meglepő, hiszen a kerékpározás nagyon népszerű arrafelé, és nagyobb figyelmet kellene szentelni az embereknek, de pont az ellenkezője történik.”



Az LCR Hondás Cal Crtuchlow egyetértett honfitársával: „Néha túlságosan aggasztó a kerékpárosok helyzete az utakon, hiszen nekik kell lelassítaniuk, de emberek életéről, családjaikról van szó – nem játszadoznál, ha a saját fiadról lenne szó. Én is kerékpározom, velem is ugyanúgy megtörténhetett volna. Nicky nagyszerű kerékpáros, remek edzettségi szinttel, a legjobbakat kívánjuk neki” – mondta a brit, majd ismét felhívta a figyelmet az autósok jelentette veszélyre. „Minden nap vannak olyan sofőrök, akik túl közel autóznak hozzánk, és olyanok is, akik egyáltalán nem dudálnak – most nem a Nicky helyzetéről beszélek, csak a kerékpáros és autós kapcsolatáról a mindennapokban.

A KTM motorosa, Pol Espargaro szerint sürgősen változásokra van szükség az utakon. „Pozitív, hogy az emberek egyre egészségesebben élnek, kerékpároznak, sétálnak, stb. A kerékpározás nagyszerű sportág, szomorú azonban, hogy a sofőrök évről évre figyelmen kívül hagynak minket, ezért pedig tennünk kell valamit.”

A spanyol szerint hazájában sem fényesebb a helyzet. „Tavaly harminchárman haltak meg közúti balesetben, idén huszonnyolcan, és még az év felénél sem járunk. Hayden remek kerékpáros, nem kockáztat, és nem vét buta hibákat – szörnyű, hogy nem tudod élvezni ezt a sportot anélkül, hogy ne kockáztatnád, hogy elüt egy autó. Ha Nickyvel, egy profival is megtörténhet, akkor az velem, de a világon bárkivel előfordulhat.”

A szezon első két futamát megnyerő Macerick Vinales az események fényében azon gondolkozik, hogy leteszi a kerékpárt, mint edzőeszközt. „Nemrég abbahagytam a motokrosszozást, meglátjuk, vajon a kerékpározással is így leszek-e” – idézte a spanyolt a Motorsport-Total, aki a hegyikerékpározással is kacérkodik. „Azonban ez is veszélyes tud lenni, hiszen ha felborulsz, összetöröd magad. A veszély mindig ott leselkedik, ezt azonban olyan kicsire kell csökkentened, amennyire csak lehet. Az autósok Andorrában szerencsére tisztelik a kerékpárosokat, és sok hegyi úton nagyon gyér a forgalom.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: